Πόσο πλήττει η κρίση τη φιλανθρωπία

Μία κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου, δεκάδες εθελοντές βρέθηκαν στους δρόμους της κωμόπολης Μπέρι Σεν Έντμοντς της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν οικονομικά τον οίκο ευγηρίας του Αγ. Νικολάου. Παρότι η χώρα βρισκόταν ήδη εν μέσω ύφεσης και τα νοικοκυριά πρόσεχαν κάθε τους δαπάνη, οι εθελοντές εξεπλάγησαν διαπιστώνοντας την προθυμία των κατοίκων να ενισχύσουν το γηροκομείο τους. Περισσότερες από 1.200 στερλίνες συγκεντρώθηκαν στον κουμπαρά, χάρη στη γενναιοδωρία των καταναλωτών, που έσπευσαν να θυσιάσουν τα ψιλά τους. «Τα τοπικά ιδρύματα δεν ένιωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως αυτές καταγράφηκαν στις μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις», λέει η Γιασμίν Τζέφρις, οικονομική διευθύντρια του γηροκομείου. Πρόσφατα στοιχεία βρετανικού ινστιτούτου δείχνουν ότι η προθυμία του κοινού να ενισχύσει φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν έχει μειωθεί, παρά την οξύτητα της κρίσης.
Η Ένωση Ευχετήριων Καρτών της χώρας ανέφερε ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 η αξία των φιλανθρωπικών δωρεών μέσω τραπεζικών καρτών αναλήψεων σημείωσε άνοδο της τάξης του 24%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008. «Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσα τάση. Παρά την οικονομική επιβράδυνση, η διάθεση των πολιτών να προσφέρουν σε φιλανθρωπίες δεν έχει ......
περιορισθεί. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες οργανώσεις του χώρου προσφέρουν μεγαλύτερη κλίμακα εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής, ιδιαίτερα μέσω τραπεζικών και πιστωτικών καρτών. Όλα αυτά καθιστούν τις δωρεές πολύ εύκολες, που με τη σειρά του ενισχύει τη φιλανθρωπία», λέει η Σάντρα Κουίν, στέλεχος της UK Cards Association. Η κρατική Επιτροπή Φιλανθρωπίας, από τη μεριά της, τηρεί ακριβή στοιχεία για τα οικονομικά των φιλανθρωπικών οργανώσεων σε Αγγλία και Ουαλία.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ετήσιες απολαβές των 166.807 φιλανθρωπικών οργανώσεων της χώρας έφθασαν τα 51,56 δισ. στερλίνες μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2009, από 48,4 δισ. το περασμένο έτος. Οι στατιστικές, όμως, δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα. Πολλοί τομείς των φιλανθρωπικών οργανώσεων έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα τον τελευταίο καιρό. Καθώς η αξία των ακινήτων υποχωρεί, το ίδιο συμβαίνει και με τα κληροδοτήματα που εξασφαλίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις από διαθήκες αποθανόντων.
Πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου μελετών Smith έδειξε ότι η απώλεια αξίας από τα κληροδοτήματα φθάνει τα 200 εκατ. στερλίνες για το 2009. Τα χαμηλά επιτόκια, από τη μεριά τους, σήμαναν υποχώρηση της κερδοφορίας για τις τοποθετήσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες έχασαν σημαντικά ποσά από την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στην Ισλανδία. Οικονομική μελέτη 1.000 φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία το Φεβρουάριο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι 52% από αυτές δεν επηρεάσθηκαν από την οικονομική κρίση, ενώ 58% υπέστησαν πλήγμα από τις επιπτώσεις της. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στις φιλανθρωπικές οργανώσεις υπήρξαν ουσιαστικές. Ορισμένες οργανώσεις συνεχίζουν να υφίστανται υποχώρηση των εσόδων τους, ενώ η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους αυξάνεται», λέει η Σούζι Λέδερ, επικεφαλής της Επιτροπής Φιλανθρωπίας. Κατά τη διάρκεια κάθε οικονομικής κρίσης πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, από εκείνες που φροντίζουν τους ανάπηρους μέχρι και όσες προσφέρουν στέγη ή βοηθούν θύματα οικογενειακής βίας, αντιμετωπίζουν ενισχυμένο φόρτο εργασίας και εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τη γενναιοδωρία του καταναλωτικού κοινού.