Τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ

Στοιχεία που προκαλούν σοκ για την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και μάλιστα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία της γρίπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας», 29.000 άνθρωποι θα είχαν σωθεί το 2008, αν είχαμε όσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται.
Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού, απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης αποτελούν τις κύριες αιτίες που προκαλούν τη διακοπή λειτουργίας κλινών ΜΕΘ, προσθέτοντας ότι τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα καθώς και σε ειδικές μονάδες.
«Ως χώρα», αναφέρει ο κ. Σκουλάκης, «χρειαζόμαστε 2.000-3.000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500, εκ των οποίων περίπου το 1/5 αυτών βρίσκεται μόνιμα εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση, αναφέρει την περίπτωση ασθενούς που χειρουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ταξιδέψει, διασωληνωμένος, με C-130 μέχρι τα Χανιά, όπου βρέθηκε ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, για να μπορέσει να νοσηλευτεί.