Το στοίχημα του Μίμη


Ο 56χρονος εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος, που έφυγε από το δικαστικό σώμα ύστερα από 26 χρόνια για να γίνει διοικητής της ΕΥΠ, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δρόμος του στο εξής δεν θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

«Γνωρίζω καλά ότι αναλαμβάνω ένα στοίχημα, που δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, αλλά και η εθνική ασφάλεια της χώρας», τον άκουσαν να λέει άνθρωποι του περιβάλλοντός του. «Τέτοια πόστα κρύβουν περισσότερες πίκρες από χαρές, αφού δεν θα μπορώ ούτε και να απαντήσω σε όσα ανακριβή θα λέγονται. Ομως, θα το πληρώσω το τίμημα και θα κρατήσω όσο μπορώ τις πόρτες μου ανοιχτές, διότι μου αρέσει το φως. Αλλωστε, όλα όσα κάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί πηγάζουν από εξουσία που τους δίνει ο λαός. Αυτό είναι και το νόημα της λαϊκής κυριαρχίας...».

*Η εισήγηση Παυλόπουλου για την τοποθέτηση του εισαγγελέα στο κρίσιμο πόστο της Κατεχάκη έχει την αφετηρία της στην εκτίμηση του υπουργού προς τον «Μίμη», όπως τον αποκαλεί. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί από τον καιρό που ο .......υπουργός Δημ. Διοίκησης ανέλαβε και το Δημόσιας Τάξης. Εκτοτε υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, παρά τις κάποιες διαφωνίες τους: «Τον επιλέγω γιατί μου λέει και όχι», παραδέχεται τώρα ο υπουργός για τον εισαγγελέα, που έγινε γνωστός από τις υποθέσεις Κόκκαλη.

*Ηταν Πέμπτη 9 Ιουλίου όταν ο πρωθυπουργός τηλεφωνικά συγκατένευσε στην επιλογή, ύστερα από τη θερμή επιχειρηματολογία του υπουργού. Πολύ περισσότερο καθώς το κύκλωμα απαγωγών και δολοφονιών που εντοπίστηκε «άπτεται και ενός μέρους παραβατικής ομάδας που κινείται στα όρια τρομοκρατικών ενεργειών...». Συνεπώς, από τον επικεφαλής της ΕΥΠ «απαιτείται και γνώση της έρευνας για την τρομοκρατία».

*Υπάρχει και η «γκρίζα» πλευρά για τον εκλεκτό της κυβέρνησης, που μπαίνει, τώρα, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης: Τι αποτέλεσμα υπήρξε στις υποθέσεις που είχε αναλάβει ως εισαγγελέας; Τι έγινε με τις υποκλοπές, τις απαγωγές Πακιστανών και τη διαβόητη Mayo;

Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιμένοντας ότι καμία υπόθεση από αυτές δεν έθεσε ο ίδιος στο αρχείο.

-Για τη Mayo θα υπενθυμίσει ότι εκείνος ανάγκασε τον τότε διευθυντή της Ν.Δ., Ι. Βαρθολομαίο, να προσκομίσει τα βιβλία του κόμματος στην εισαγγελία και ότι στο πόρισμα κατέγραψε ότι έγινε παράνομη χρηματοδότηση. Η υπόθεση, όμως, είχε παραγραφεί...

-Για τις απαγωγές θα υποστηρίξει ότι οι χειρισμοί του οδήγησαν στην άσκηση προσωπικών διώξεων εναντίον υπαλλήλων της ΕΥΠ.

-Για τις υποκλοπές, τέλος, θα υπενθυμίσει την in rem δίωξη, και ότι η δικογραφία, όσο εκείνος ήταν προϊστάμενος, παραπέμφθηκε στο Εφετείο για περαιτέρω ανάκριση.

Η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή, πάντως, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...

*Οι 16 ώρες συνομιλιών των μελών της συμμορίας, που απομαγνητοφωνήθηκαν από την ΕΥΠ -η τελευταία πράξη Κοραντή- είναι από τα πρώτα στοιχήματα του νέου διοικητή της υπηρεσίας. Υπάρχει και άλλο «υλικό», που δεν είδε το φως της δημοσιότητας; Και υπέρ ποίων έγινε η «διαχείριση» μέρους αυτών των συνομιλιών; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τα όσα έχουν καταγραφεί στα μηχανήματα της ΕΥΠ είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από τα 96 CD που ήδη περιλαμβάνονται πλέον και επισήμως στη δικογραφία.
enet