Σε δύσκολη θέση έφερε η Βουλή τον πρόεδρο της ΕΡΤ

Σε δύσκολη θέση ήρθε εχθές ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε αιχμηρές ερωτήσεις για τα πεπραγμένα της διοίκησης του. Στο επίκεντρο ο κομματισμός αλλά και τα οικονομικά της κρατικής τηλεόρασης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ότι διαπιστώνεται κομματισμός στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα παρατέθηκαν στοιχεία συχνότητας εμφανίσεων τόσο πολιτικών όσο και δημοσιογράφων, που άλλοι θεωρούνται ως πιο ευνοημένοι και προσκαλούνται στις εκπομπές πολλές φορές και άλλοι δεν έχουν προσκληθεί καθόλου.
Ο κ. Παναγόπουλος θέλοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.... έβαλε σαν ασπίδα μπροστά τόσο τους παρουσιαστές και δημοσιογράφους της κάθε τηλεοπτικής εκπομπής όσο και τον διευθυντή προγράμματος, κατανομάζοντας τους μάλιστα. Τόνισε επίσης πως δεν έχει επέμβει ποτέ στο πρόγραμμα του σταθμού και ισχυρίστηκε πως δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να χρωματίσει την κρατική τηλεόραση και απλά κάνει τη δουλειά του σαν εντεταλμένος σύμβουλος. «Η εικόνα της ΕΡΤ έχει βελτιωθεί και αυτό προκύπτει από μετρήσεις και έρευνες ανεξαρτήτων τρίτων. Ολοι μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε το προϊόν ΕΡΤ. Δεν χρωματίζω ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Αποκλεισμούς δεν έχω πει για κανέναν» δήλωσε ο κ. παπαγόπουλος.

Αναφορικά με το ότι δεν τηρείται ο κανόνας της αναλογικότητας ως προς τους βουλευτές που καλούνται στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μια λανθασμένη δημοσιογραφική νοοτροπία είπε πως συμφωνεί και αυτός πως κάποιοι βουλευτές εμφανίζονται σπάνια σε σχέση με άλλους πράγμα που γίνεται και στα άλλα κανάλια (προκαλώντας το εύλογο σχόλιο πως τα υπόλοιπα μέσα είναι ιδιωτικά), ενώ συμπλήρωσε πως έχει εισηγηθεί επί του θέματος στους υπευθύνους ρίχνοντας τις ευθύνες για ακόμα μια φορά στους συντελεστές του προγράμματος της ΕΡΤ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι από σχόλια και κρίσεις ανεξαρτήτων αρχών και οργανισμών, προκύπτει ότι τα δελτία της δημόσιας τηλεόρασης είναι τα πλέον αντικειμενικά και αξιόπιστα. «Η εικόνα της ΕΡΤ έχει βελτιωθεί και αυτό προκύπτει από μετρήσεις και έρευνες ανεξαρτήτων τρίτων. Ολοι μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε το προϊόν ΕΡΤ. Δεν χρωματίζω ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Αποκλεισμούς δεν έχω πει για κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, αλλά και ο πρώην υπουργός Τύπου Δημ.Ρέππας τόνισαν επίσης ότι «συνιστά δείγμα κομματισμού η παρουσία στο ΔΣ της ΕΡΤ τριών στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, εκ των οποίων ο ένας γενικός διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος», ενώ παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης τονίζοντας ότι το χειρότερο είναι η αυτολογοκρισία.

Οσον αφορά τις οικονομικές του αποδοχές του, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο ίδιος παίρνει σήμερα καθαρά ετησίως 181.000 ευρώ, έναντι 141.000 που έπαιρνε ο προκάτοχός του Αγγ. Στάγκος. Στις δε επισημάνσεις του κ. Πετσάλνικου ότι δεν καταγράφονται επί θητείας του θετικά οικονομικά αποτελέσματα, έναντι των προηγουμένων (1997-2001), ο κ.Παναγόπουλος ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται λόγω του μεγάλου δανείου που πήρε τότε η δημόσια τηλεόραση, ενώ παράθεσε και το επιχείρημα ότι η κατάσταση του σταθμού ήταν απαρχαιωμένη με αποτέλεσμα να ξοδευτούν μεγάλα ποσά για τον εκσυγχρονισμό του, που θα γινότανε μόνο αν έμπαινε σε ψηφιακή τροχιά, εγχείρημα που αποδείχτηκε πολυδάπανο και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των τριων συνδρομητικών καναλιών

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπογράμμισε επίσης ότι είναι θετικά τα πρωτογενή αποτελέσματα χρήσεως επί θητείας του και ότι διπλασιάστηκε πέρσι η διαφήμιση που κατευθύνθηκε στη δημόσια τηλεόραση (από τα 24 στα 52 εκ. ευρώ). Ωστόσο στην κριτική που δέχτηκε για την μηδαμινή αύξηση της τηλεθέασης όλων των καναλιών παρά τους ισχυρισμούς του για έξοδα που αφορούσαν την εξέλιξη τους, ο κ. Παναγόπουλος αποφάνθηκε πως υπάρχει άυξηση της τηλεθέασης στα κρατικά κανάλια (ΕΡΤ1,ΝΕΤ,ΕΡΤ3) και συμπλήρωσε πως οι συνδρομητές στα ψηφιακά κανάλια έχουνε φτάσει περίπου το ένα εκατομύριο.