Ολοκλήρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ιρακινών νοσηλευτριών


Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Centre for Research and Action on Peace (ΚΕDE)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14.07.2009


Αναχώρησαν για το Ιράκ, το απόγευμα της Παρασκευής 10-7-2009, οι δέκα Ιρακινές νοσηλεύτριες που βρέθηκαν στην Αθήνα από την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2009, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Κ.Ε.Δ.Ε.) με σκοπό την εκπαίδευσή τους σε νοσοκομεία της χώρας μας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να εκπαιδεύσουν μετά, με τη σειρά τους, συναδέλφους τους στη χώρα τους.



Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ιρακινών νοσηλευτριών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και περιελάμβανε την εκπαίδευσή τους στο Γ.Ν.Μ.Α. «Έλενα Βενιζέλου» σε θέματα γυναικολογίας και νεογνολογίας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε θέματα αντιμετώπισης επειγόντων παιδιατρικών προβλημάτων και λομώξεων νοσοκομείων, στο ........ Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» σε θέματα αντιμετώπισης επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ σε θέματα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στο Λάτσιο Κέντρο Εγκαυμάτων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ σε θέματα εγκαυμάτων.



Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας οι δέκα Ιρακινές νοσηλεύτριες συναντήθηκαν :

- Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ, Αριστοτέλους 22, στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων τους με πρόσωπα και φορείς σχετικούς με το αντικείμενο της εκπαίδευσης τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αντάλλαξαν πληροφορίες και εμπειρίες για την κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα και Ιράκ στο χώρο της Υγείας και συζήτησαν εκτενώς θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, στο μισθολογικό καθώς και στην αναγκαιότητα το νοσηλευτικό επάγγελμα να περάσει στα βαρέα και ανθιυγεινά.

- Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009, με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου στην εξοχική της κατοικία στην Κάτω Αλμυρή Κορινθίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για την κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα και Ιράκ στο χώρο της Υγείας και συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των γυναικών στο Ιράκ καθώς επίσης και στις εμπειρίες που αποκόμισαν οι δέκα Ιρακινές νοσηλεύτριες από τη μέχρι τώρα εκπαίδευσή τους στα νοσοκομεία της χώρας μας.

- Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009, με τη Β΄Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα. Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία και τους παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο της Βουλής. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στην κατάσταση στο χώρο υγείας στο Ιράκ, στην καθημερινότητα των γυναικών στο Ιράκ αλλά και στις εμπειρίες που αποκόμισαν από την εκπαίδευσή τους στα νοσοκομεία της χώρας μας.



- Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, με την Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών κα. Αντιγόνη Κάραλη - Δημητριάδη, η οποία και τους παρέθεσε δείπνο πάνω στο κύμα σε γνωστό εστιατόριο της Γλυφάδας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στην κατάσταση των γυναικών στο Ιράκ. Περίσσευε όμως η συναισθηματική φόρτιση όλων καθώς ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Παράλληλα τo Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 οι δέκα Ιρακινές νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού του Νομού Αργολίδας. Η ημερήσια επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του Λυγουργιού, η οποία συνοδεύτηκε με παράλληλη φιλοξενία και ξενάγηση στο χώρο της Επιδαύρου και στο Ναύπλιο, προσφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρο Κουτσουμπέλη σε έκφραση της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης των εργαζομένων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τις συναδέλφους τους από το Ιράκ.

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Κ.Ε.Δ.Ε.) για πολλά χρόνια, από το 1989, έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τη Συνομοσπονδία Γυναικών του Ιράκ πάνω σε δράσεις που αναφέρονται στον πολιτισμό ειρήνης. Το 1991 το ΚΕΔΕ διοργάνωσε επίσκεψη ομάδας γυναικών από επτά χώρες στο Ιράκ, πριν τον Πόλεμο του Κόλπου, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης σχεδίου ειρήνης με γυναικεία οπτική έτσι ώστε να αποφευχθεί ο τότε επικείμενος πόλεμος. Επικεντρώθηκε επίσης σε δράσεις κατά του εμπάργκο και ενσωματώθηκε στο παγκόσμιο ειρηνευτικό κίνημα κατά του πολέμου αυτού. Οι δέκα νοσηλεύτριες από το Ιράκ που έρχονται στην Ελλάδα για κατάρτιση σε σύγχρονες μεθόδους νοσηλευτικής και θεραπείας τραυμάτων εξαιτίας του πολέμου αποτελούν μία συμβολική πράξη που αναφέρεται στις συνεχείς προσπάθειες του ΚΕΔΕ για ειρήνη ανάμεσα στα κράτη της γης.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΕΔΕ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του ΟΠΑΠ και του Ιδρύματος Λεβέντη. Στοχεύει στο να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο λαό του Ιράκ και αποτελεί ένα μικρό βήμα στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού ειρήνης.



Επικοινωνία:

ΚΕΔΕ, Ρίζου Νερουλού 30, Γαλάτσι 111 41

Τηλ : 210 80 11 842, Fax: 210 20 15 920

Email : kede@kede.org, dorakokla@gmail.com

Ιστοσελίδα : www.kede.org