Υπόθεση λαθραίων τσιγάρων αποκάλυψε η ΥπΕΕ


Μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων αποκάλυψε το Τμήμα Όπλων και Ναρκωτικών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της ΥπΕΕ, έπειτα από έρευνες δύο ετών. Τα πρόστιμα εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων αποκάλυψε το Τμήμα Όπλων και Ναρκωτικών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της ΥπΕΕ, έπειτα από έρευνες δύο ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥπΕΕ, ελληνική μεταφορική εταιρεία εισήγαγε λαθραία, μέσω των λιμένων Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και Πειραιά, μεγάλες ποσότητες τσιγάρων δηλώνοντας ως εισαγόμενα είδη άλλα εμπορεύματα, παραλήπτες των οποίων ήταν ανύπαρκτες εταιρείες.
Στη συνέχεια τα εμπορεύματα προωθούνταν με πλαστά έγγραφα στη Μάλτα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η έδρα και τα τηλέφωνα των ανύπαρκτων εταιρειών ταυτίζονταν με την έδρα και τα τηλέφωνα της υπαρκτής εταιρείας που διεξήγαγε το λαθρεμπόριο και παραλάμβανε τα εμπορεύματα.
Τα πρόστιμα εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν διαφυγόντες δασμούς και 1,5 εκατ. ευρώ τους μη ...... .αποδοθέντες φόρους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των ερευνών εκ μέρους της ΥπΕΕ, η υπόθεση και το σύνολο των στοιχείων βρίσκονται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και στο αρμόδιο Τελωνείο.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), με έδρα τις Βρυξέλλες, δημοσίευσε στις 9 Ιουλίου 2009 την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 2008. Με την ευκαιρία αυτή, ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, Franz-Hermann Bruner, αναφέρθηκε στη συνεργασία της OLAF με την Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Franz-Hermann Bruner δήλωσε ότι το 2008 η OLAF είχε πολύ καλή συνεργασία με την ΥπΕΕ και τη Γεν. Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ, και ειδικότερα στη μεγάλη διεθνή υπόθεση καταπολέμησης της λαθρεμπορίας τσιγάρων με το όνομα «Boomerang»».
Πόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κατά το προηγούμενο έτος, για την προστασία των Ευρωπαϊκών πόρων, ήταν «γενικότερα πολύ ικανοποιητική».
Η υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων «Boomerang» είχε ως αποτέλεσμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την κατάσχεση ενός δισεκατομμυρίου λαθραίων τσιγάρων και τη σύλληψη εννέα ατόμων, για τη συμμετοχή τους στη λαθραία διακίνηση τσιγάρων από την Ελλάδα στο Βέλγιο, όπου αποθηκεύονταν πριν κυκλοφορήσουν στη μαύρη αγορά στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την έκθεση, από τη σύσταση της OLAF το 1999, έχουν κινηθεί πάνω από 3000 υποθέσεις και πάνω από 300 άτομα καταδικάστηκαν από ποινικά δικαστήρια σε φυλάκιση 875 ετών περίπου.
Όσον αφορά το οικονομικό όφελος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2008 ανακτήθηκαν πάνω από 460 εκατ. ευρώ, μετά την περαίωση υποθέσεων της OLAF. Το ίδιο διάστημα, οι επιχειρησιακές δαπάνες της Υπηρεσίας ανήλθαν στα 53 εκατ. περίπου.
Οι νέες υποθέσεις που κινήθηκαν από την Υπηρεσία το 2008 απαριθμούνται σε 204 και ο όγκος των πληροφοριών που χειρίστηκε αποτελεσματικά, αυξήθηκε σταθερά από 500 που ήταν το 2002, σε μέγιστο αριθμό 1000 πληροφοριών.