Ο Χριστοφοράκος μίλησε και είπε τα ονόματα όσων "λάδωνε"

Κατάθεση-«βόμβα»: Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αποκάλυψε ήδη με «το νυ και με το σίγμα» στην εισαγγελέα του Μονάχου κυρία Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ τους αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» της Siemens.


« Ηδη κατά την πρώτη του κατάθεση,την περασμένη Πέμπτη, ονομάτισε το ΠαΣοΚ,τη ΝΔ και δεκάδες πολιτικούς » βεβαιώνει γνώστης της υπόθεσης, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. « Στις επόμενες δύο καταθέσεις του αναφέρθηκε σε ποσά και στα συγκεκριμένα περιστατικά της παράδοσης στους δωρολήπτες ».

Μόνο που η κατάθεση αυτή δεν φαίνεται να εντυπωσίασε πολύ την κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ. « Αυτή θέλει να ακούσει ονόματα γερμανών μάνατζερ, όχι Ελλήνων » λέει ο ίδιος. Και σε αυτό το σημείο την έχει απογοητεύσει πλήρως. Τα δύο στελέχη τα οποία «κατήγγειλε» ενδιαμέσως δεν εμπλέκονται ούτε περιθωριακά στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου Siemens- το ένα από αυτά, ο Πέτερ Πριμπίλα, είναι από καιρό νεκρός, το άλλο, ο Εντουαρτ Κουμπάτσεκ , δεν είχε ποτέ σχέση με την Ελλάδα.

Τη δυσαρέσκεια της γερμανίδας εισαγγελέως προκαλεί και το υπεροπτικό ύφος του ανακρινόμενου. « Ο Χριστοφοράκος επιχειρεί να της επιβάλει τους όρους του, χωρίς να της προσφέρει ισότιμο αντάλλαγμα » προσθέτει. « Ξεχνά όμωςότι το πάνω χέρι το έχει η εισαγγελέας και αυτή φροντίζει να του το υπενθυμίζει συνεχώς ».

Τα παραπάνω επιβραδύνουν λοιπόν (χωρίς να του βάζουν βέβαια οριστικό φρένο) τον.......
. στόχο του κ. Χριστοφοράκου να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία, ώστε να αποφύγει έτσι τις δίκες για τα ίδια αδικήματα στην Ελλάδα. Αυτό εξηγεί και την πρόσφατη αναδίπλωση του συνηγόρου του Στέφαν Κουρσάβε στο θέμα της διάρκειας μιας τέτοιας δικαστικής διαδικασίας στο Μόναχο. Ενώ την περασμένη εβδομάδα την υπολόγιζε σε περίπου οκτώ ημέρες, τώρα μιλά για τέσσερις ως έξι εβδομάδες.

Η μετάθεση αυτή μπορεί όμως να αποβεί μοιραία για τον κ. Χριστοφοράκο. Και αυτό λόγω της επικείμενης απόφασης του Εφετείου του Μονάχου για την παράδοσή του στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγερ, θα εκδοθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Η πιθανότητα λοιπόν η απόφαση για την παράδοση στην Ελλάδα να προηγηθεί τυχόν απόφασης για παραπομπή του σε δίκη στο Μόναχο είναι μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα μείνει στον κ. Χριστοφοράκο θα είναι η προσφυγή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την απόφαση του Εφετείου, αλλά μπορεί μόνο να αποφανθεί στο αν πλήττει τα συνταγματικά του δικαιώματα. « Η απόφαση δεν θα είναι ακυρωτική. Θα επιμηκύνει απλώς κατά τρεις ως τέσσερις μήνες τον χρόνο παράδοσης » λέει ο ίδιος. Μετά και την όποια λήξη αυτών των διαδικασιών, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα έχει ξεμπλέξει πλήρως με τη γερμανική Δικαιοσύνη. Στη γωνία καραδοκεί η Siemens. Ο όμιλος είχε καταθέσει, ως γνωστόν, τον περασμένο Δεκέμβριο αγωγή εναντίον του (και εναντίον του Πρόδρομου Μαυρίδη ) σε δικαστήριο του Μονάχου λόγω υπεξαιρέσεως χρημάτων, ζητώντας από τους δύο την καταβολή αποζημίωσης ύψους 5 εκατ. ευρώ. .ΒΉΜΑ