Αλαλούμ με το απόρρητο των επικοινωνιών

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να εμμείνει στις κάμερες και στην ευρεία χρήση τους, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασε με σχετική της γνωμοδότηση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θεωρώντας ότι η ρύθμιση αντιβαίνει σε βασικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δεν προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειές της.
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) με επιστολή του στον πρωθυπουργό επισημαίνει την ύπαρξη νομικού αδιεξόδου σχετικά με άρσεις απορρήτου επικοινωνιών.
ΣΕΠΕ: «Συγκρουόμενα συμφέροντα»
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με αφορμή ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας οι οποίες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με αιτήσεις.... άρσης απορρήτου επικοινωνιών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει ότι «οι εταιρείες καλούνται να παρέχουν τα αιτούμενα από τις διωκτικές Αρχές στοιχεία επικοινωνίας ιδιωτών, χωρίς την προηγούμενη έκδοση βουλεύματος του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου ή εισαγγελικής διάταξης» λόγω πρόσφατης γνωμοδότησης του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Ο ΣΕΠΕ κάνει λόγο για «αλληλοσυγκρουόμενα έννομα συμφέροντα μεταξύ των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών» και ζητά αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για το απόρρητο των επικοινωνιών ώστε να αρθεί το «νομικό αδιέξοδο».
«Άμυνα» για τις κάμερες
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να δικαιολογήσει την απόφασή της να μη δεχθεί τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τις κάμερες και την ευρεία χρήση τους. Από τα Γρεβενά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «στις 24 Ιουνίου ζητήσαμε την άποψη της Αρχής. Με τηλεφώνημα του επικεφαλής της Αρχής στο γενικό γραμματέα του υπουργείου δηλώθηκε ότι η Αρχή δεν μπορεί να συνεδριάσει το καλοκαίρι και θα συνεδριάσει το Σεπτέμβρη. Κατόπιν αυτού προχωρήσαμε στη ρύθμιση».
Θύελλα από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τη ρύθμιση παραβιάζει το Σύνταγμα και το κοινοτικό Δίκαιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βιάστηκε να περάσει από τη Βουλή, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μια ρύθμιση η οποία έχει σαφέστατα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον πολίτη και τα δικαιώματά του». Ο βουλευτής του κόμματος Ντ. Ρόβλιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί αυθαίρετα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών. Νομοθετεί με αλαζονεία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Προσπαθεί να επιβάλει το “Μεγάλο Αδελφό” στην καθημερινότητά μας».
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης κάλεσε «την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τον επικίνδυνο κατήφορο της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης εκτίμησε ότι «επιβεβαιώθηκε ότι από την κυβέρνηση λείπει, δυστυχώς, ο κοινός νους».