«Κάρφωσε» τη σπείρα δύο μέρες μετά την απαγωγή Παναγόπουλου

Ένα «καυγαδάκι» που οδήγησε στον άγριο ξυλοδαρμό της, στάθηκε η αφορμή για τη σύντροφο του «Τόνι» της σπείρας των 16, για να καταγγείλει στην αστυνομία όχι μόνο την άσκηση βίας εις βάρος της, αλλά, και τους απαγωγείς του Π. Παναγόπουλου. Η κατάθεσή της μπήκε στο αρχείο. Δαιμόνιο ή μια ακόμη γκάφα της ΕΛ.ΑΣ.;


Όλα άρχισαν 2 μέρες μετά την απαγωγή Παναγόπουλου... Ο Απόστολος Πετράκης, επονομαζόμενος ως «Τόνι», ο άνδρας που με τη βαριά κρητική προφορά τηλεφώνησε στην Κατερίνα Παναγοπούλου ζητώντας 40 εκατ. ευρώ και είχε αναλάβει να ξεπλύνει τα λύτρα, είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τη σύντροφό του. Ο θερμόαιμος «Τόνι» μην μπορώντας να ελέγξει το θυμό του, με αφορμή το «ερωτικό καυγαδάκι» για άλλη μια φορά ξυλοκόπησε τη νεαρή φίλη του προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό της αλλά και τη «μάνητά» της.....
Με εμφανή τα τραύματα στο σώμα της, η νεαρή γυναίκα έσπευσε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα όπου και κατήγγειλε τον σύντροφο της Απόστολο Πετράκη για άσκηση σωματικής βίας. Δεν σταμάτησε όμως εκεί... Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» η γυναίκα αποκάλυψε στην αστυνομία όλα όσα γνώριζε για την απαγωγή Παναγόπουλου, η οποία αν και ολόκληρη η Ελλάδα έψαχνε τον εφοπλιστή, έβαλε την κατάθεση στο αρχείο ενημερώνοντας την κοπέλα ότι τα όσα είπε καταγράφηκαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «δαιμόνιο» της αστυνομίας και χειρισμό που οδήγησε στην εξάρθρωση της σπείρας, το άρθρο ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για γκάφα και καταλήγει με τη φράση «Όλα τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν» αναφερόμενο στις προαναφερθείσες πηγές.
Η δικηγόρος που παρέσυρε τον αστυνομικό
«Δεν γνώριζα και δεν γνωρίζω τον Παναγιώτη Βλαστό. Υπέγραψα τη δήλωση γιατί παρασύρθηκα από τη δικηγόρο του, που μου ζήτησε εξυπηρέτηση», υποστήριξε ο 37χρονος αστυνομικός που είχε υπογράψει «δήλωση θετικής κρίσης» για τον αρχηγό της σπείρας των «16» στη χθεσινή του κατάθεση σε πταισματοδίκη προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια. Στη δήλωση που είχε υπογράψει ο 37χρονος αστυνομικός αναφερόταν πως ο Π. Βλαστός δεν ήταν επικίνδυνος ή ύποπτος φυγής, καθώς «είχε κατανοήσει τα λάθη του και είχε ξεκινήσει μια νέα αρχή για τη ζωή του».
Ο αστυφύλακας υποστήριξε πως η δικηγόρος τον παρέσυρε, πείθοντάς τον να υπογράψει τη δήλωση με το επιχείρημα ότι είναι κάτι τυπικό και συνηθισμένο. Μάλιστα υποστήριξε ότι του είπε πως το ίδιο είχε κάνει και η ίδια και άλλα συγγενικά της πρόσωπα.
Μάλιστα ο 37χρονος αστυνομικός ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου αλλά και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ίδιου και των συγγενών του μέχρι και πέμπτου βαθμού για να αποδειχτεί η αθωότητα του. Μετά την κατάθεσή του αφέθηκε ελεύθερος.
Στο μεταξύ, κανονικά πήγε χθες στην υπηρεσία του στις φυλακές Τρικάλων ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος σε απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες αναφέρεται με το προσωνύμιο «χοντρός», και φέρεται να προμήθευε με κινητά τον Παναγιώτη Βλαστό.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκαν σε αργία ο διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων, Μιχάλης Κυριακάκης, και ο αρχιφύλακας των φυλακών Αλικαρνασσού, Εμμανουήλ Κουγιουμτζάκης.
Όταν δεν πάνε οι κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια... πάει εκείνη σε αυτούς
Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Αυγούστου πρόκειται να αρχίσουν οι απολογίες των -τριών βασικών μελών της σπείρας των «16»- Παναγιώτη Βλαστού, Γιάννη Σκαφτούρου και Βασίλη Στεφανάκου.
Οι απολογίες θα γίνουν στις φυλακές όπου κρατούνται, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταγωγές τους στη Αθήνα για λόγους ασφαλείας.
Η ανακρίτρια κ. Ηλιοπούλου μαζί με τον εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλο αναμένεται να μεταβούν στις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται ο «αρχηγός» του συνδικάτου εγκλήματος, Παναγιώτης Βλαστός, ώστε να απολογηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τους κρατούμενους Σκαφτούρο και Στεφανάκο.
Ο λόγος που δεν γίνονται άμεσα οι απολογίες είναι διαδικαστικός, αναφέρουν δικαστικές πηγές, ενώ δεν είναι απίθανο να καθυστερεί η διαδικασία εξαιτίας του γεγονότος ότι η ανακρίτρια ενδέχεται να απαγγείλει επιπλεόν κατηγορίες στον Παναγιώτη Βλαστό και στους άλλους έγκλειστους.
Οι υποθέσεις για τις οποίες ενδέχεται να κατηγορηθούν οι «16» είναι: η δολοφονία Γούσιου (Σεπτέμβριος 2008), η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Άρτα (Απρίλιος 2009), ο σχεδιασμός δολοφονιών των Κ. Ναστούλη, Μοχάμεντ Χαλίφ, Εμμανουήλ Καραγιάννη, Γεωργίου Λίτσα, Βασιλείου Γρίβα, Μαρίνου Κλήμου, αξιωματικού της Ασφάλειας, Θεοφάνη Παπαδά και ο σχεδιασμός για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών στον διευθυντή φυλακών Τρικάλων και σε σούπερμάρκετ στο Μενίδι.
Παράλληλα η ανακρίτρια μελετάει στοιχεία που πιθανόν να εμπλέκουν τέσσερα έως έξι επιπλέον άτομα στη σπείρα των απαγωγέων. Δύο από αυτά, οι Κωνσταντίνος Ανδρέου και ο Ριστέβσκι Μπόμπαν έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι από τις 27 του Απριλίου, όταν συνελήφθησαν στην Εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, καθώς στο αυτοκίνητο, που επέβαιναν, βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν εντολή από τον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας, Παναγιώτη Βλαστό, να τοποθετήσουν τον μηχανισμό σε στόχο, που δεν έχει εξακριβωθεί, στην Άρτα.
Κλήση σε απολογία έλαβε και η συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, η οποία πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τετάρτη.