Διαφωνίες κορυφής ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ

Αποστάσεις Βενιζέλου για Πρόεδρο, δημοσιονομικά, γρίπη
Διαφωνία κορυφής ανέκυψε αίφνης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει της παρουσίας του τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε σαφώς από τις θέσεις της Ιπποκράτους για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, τα δημοσιονομικά, αλλά και το θέμα της νέας γρίπης.
Για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει «εμπλακεί επί δεκαπέντε ημέρες σε λάθος συζήτηση, καθώς θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού».... Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο ή να προδικάσει τη στάση του ίδιου του κ. Παπούλια. Επίσης, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την επιλογή των κομμάτων να αλλάζουν στάση ανάλογα με το τι τα συμφέρει πολιτικά.
Στον κ. Βενιζέλο απάντησε εμμέσως κλείνοντας τη συνεδρίαση ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θέλει τώρα εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Ομως, ως κόμμα δεν μπορούμε να μην λέμε τι θα πράξουμε τον Μάρτιο όταν έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό σαφή θέση». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τις επιθέσεις κατά του κ. Δ. Τσάτσου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως δεν μπορεί ένα κόμμα να αντιπαρατίθεται με συνταγματολόγους που εκφράζουν επιστημονικές απόψεις. Στον κ. Βενιζέλο απάντησαν οι κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας πως δεν μπορεί οι συνταγματολόγοι να τοποθετούνται μόνο σε θέματα που βλάπτουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και «να του κουνάνε το δάχτυλο». Σαφείς αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή πήρε όμως ο κ. Βενιζέλος και στα ζητήματα της οικονομίας και της νέας γρίπης.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της νέας γρίπης σημείωσε πως το «ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται, αλλά να προτείνει και να στηρίζει». Για την οικονομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η Ιπποκράτους πρέπει να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση και τι και πότε μπορεί να κάνει, προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων. Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η παρέμβαση του κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βενιζέλο, αλλά κυρίως την κ. Αννα Διαμαντοπούλου -δεν μετείχε στη συνεδρίαση- ανέφερε πως δεν μπορεί στελέχη, υπό το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων, να ζητούν αναπροσαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωμα με την τοποθέτησή του στη σύσκεψη, προφανώς προκειμένου αυτές να μην «παρερμηνευθούν». Πάντως, η Ιπποκράτους προκειμένου να μην ανοίξει ένα νέο μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ, επέλεξε χθες να υποβαθμίζει το μέγεθος της διαφοροποίησης του κ. Βενιζέλου, υποστηρίζοντας πως αυτή εστιάστηκε στη στάση που τήρησαν οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου έναντι του κ. Τσάτσου.
Εν τω μεταξύ, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και τις πρώτες κινήσεις μιας πιθανής κυβέρνησής του αμέσως μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές θα παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου κατά τη φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο. Οπως γνωστοποίησε ο κ. Παπανδρέου, επιθυμεί με την ομιλία του στη ΔΕΘ να μεταδώσει την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και να αντιμετωπίσει με άμεσα μέτρα, τόσο το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, όσο και τις ανισότητες εις βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων που προκάλεσαν οι πολιτικές της Ν.Δ.