Προαγωγοί τοκογλυφίας και πορνείας

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης





Shylock und Jessica του Maurycy Gottlieb (1856-1879) εμπνευσμένο από τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σέξσπιρ






Λένε πως η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Κάποιοι άλλοι όμως ισχυρίζονται πως η τοκογλυφία προϋπήρξε της πορνείας. Όπως και νάχει το πράγμα και τα δύο επαγγέλματα έχουν καταδικαστεί από όλες τις θρησκείες του κόσμου σαν αντικοινωνικές οικονομικές δραστηριότητες, που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και όμως, παρά την καταδίκη από τις θρησκείες αλλά και από την κοινωνία, και τα δύο επαγγέλματα συνεχίζουν, όχι απλώς να ασκούνται, αλλά να βρίσκονται σε έξαρση.
Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια πανδημίας και των δύο. Τα νέα από την πιάτσα είναι συνταρακτικά. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη πολλών μικρομεσαίων για «ζεστό χρήμα», κάποιοι, ζητούν μέχρι και 20% τόκο για ένα μήνα. Το πόσοι μικρομεσαίοι σπρώχνονται στην αυτοκτονία και πόσες γυναίκες στην αναγκαστική πορνεία, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ. Οποιος συζητά με ανθρώπους της αγοράς και της πιάτσας, (οι οικονομικοί αναλυτές και οι πολιτικοί είναι οι τελευταίοι που το γνωρίζουν γιατί απλώς, η σκοτεινή πλευρά της οικονομικής κρίσης δεν τους ενδιαφέρει διότι δεν τους αφορά) γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να αγγίζει ακόμη και τις ανεπτυγμένες χώρες. Με αφορμή αυτών των εξελίξεων, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, ο Andrew Cuomo, έγινε ένας από τους.......
διασημότερους επικριτές της τακτικής των τραπεζών να μειώσουν τις χορηγίες δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ( Βλέπε Der Spiegel online 31.07.09) . Ενώ, εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, πήραν γύρω στα 175 δις δολάρια βοήθεια από τους αμερικανούς φορολογούμενους, την ίδια ώρα διένειμαν 32,6 δις δολάρια μπόνους στα στελέχη τους. Μια από τους μεγαλύτερους «χαμένους» της κρίσης, η Citigroup, στην οποία το αμερικανικό δημόσιο χορήγησε βοήθεια 45 δις δολάρια παίρνοντας το 34% του μετοχικού της κεφαλαίου, το 2008 διένειμε 5,3 δις μπόνους στα στελέχη της. Ο Dominique Strauss-Kahn, πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαρακτήρισε αυτήν την τακτική των τραπεζών, απλώς, «σκάνδαλο». Το μεγαλύτερο «ΣΚΑΝΔΑΛΟ», σύμφωνα με την κοινή λογική, είναι η πρόταση του ιδίου, προς την ελληνική και προς άλλες κυβερνήσεις, να καταργήσουν τον 13Ο μισθό και άλλες παροχές, αποτέλεσμα διεκδικητικών αγώνων γενεών, και να μειώσουν τους μισθούς σε επίπεδο απλής επιβίωσης. Το ποιοι, δίχως αιδώ και ενοχές, σπρώχνουν την κοινωνία στην τοκογλυφία και στην πορνεία, είναι ολοφάνερο.