Νέα τροπή με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υπόθεση Ziemens

Νέα τροπή στη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens δίνει βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμός 1709/2009), με το οποίο καλείται ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός να παραδώσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, κάνοντας έτσι δεκτό σχετικό αίτημα του συνηγόρου του Γιώργου Σκαρπέλη.
Τόσο ο Γ. Σκαρπέλης, όσο και ο έτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση Ηλίας Γεωργίου οδηγήθηκαν σήμερα από τη ΓΑΔΑ όπου κρατούνται, ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού για να απολογηθούν, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία για την προσεχή Τετάρτη.
Οι συνήγοροί τους δήλωσαν στον ανακριτή ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας - που εξακολουθεί από το πρωί του Σαββάτου να φωτοτυπείται από ειδικό συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων - και ως εκ τούτου αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Παράλληλα επανέλαβαν το αίτημά τους προς τον ανακριτή να προβεί σε ανάκληση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος των εντολέων τους την Παρασκευή το απόγευμα, να επιβάλει περιοριστικούς όρους και να δώσει πολυήμερη προθεσμία ώστε να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης.
Ο ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και χορήγησε την προθεσμία για την Τετάρτη, οπότε και λήγει το όριο των πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις κρατουμένων.....
Εξάλλου οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ενημερώθηκαν για το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Όπως έγινε γνωστό, στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι το δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου δικογραφίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματος ακροάσεως όπως ορίζεται στο Σύνταγμα. Όπως σημειώνεται, το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή άσκησης της υπεράσπισής του, δηλαδή την απολογία του, που αποτελεί και τον πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του.
Το βούλευμα απορρίπτει τα αιτήματα για ακύρωση της κλήσης σε απολογία, για ακυρότητα της πράξης γνωστοποίησης του κατηγορητηρίου, καθώς και για τη μετάφραση εγγράφων. Δέχεται επίσης, ότι καλώς έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία τα έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Ντεμπεβουάζ και Κλίμπτον, που διενήργησε εσωτερικό έλεγχο στη μητρική Siemens
Τέλος, ως προς το αίτημα της πραγματογνωμοσύνης που ζητούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να προσδιοριστεί αν και πόση ζημιά υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση με τη Siemens το 1997, το βούλευμα αναφέρει ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να διαταχθεί στη διάρκεια της ανάκρισης.
Εφεση κατά του βουλεύματος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών
Ωστόσο, εντολή για άσκηση έφεσης κατά αυτού του βουλεύματος έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει τις διαδικασίες.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο κατηγορουμένων σχολίασαν την κίνηση του κ. Καρούτσου, κάνοντας λόγο για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών. Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη, συνήγορο του Γ. Σκαρπέλη, η κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών «πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με την ολιγωρία που άνοιξε τα σύνορα για τους δυο φυγόδικους κατηγορούμενους και είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και το κυβερνητικό κόμμα», ενώ από την πλευρά του ο κ. Πάρσαλης -συνήγορος του Ηλία Γεωργίου έκανε λόγο «για περίεργη σπουδή της Εισαγγελίας Εφετών, τη στιγμή που το βούλευμα ενισχύει τη μήνυση σε βάρος του ανακριτή για υπεξαγωγή εγγράφων».
Aπαντήσεις Δένδια
Εν τω μεταξύ απαντώντας στις επικρίσεις για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την ενημέρωση για τις κινήσεις του Χρήστου Καραβέλα, πριν αυτός διαφύγει στο εξωτερικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας δηλώνει πως δεν είχε καμία ενημέρωση για έγγραφο που αφορούσε την υπόθεση της Siemens.
«Tο έγγραφο εισήλθε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για το περιεχόμενό του και την ανάγκη ειδικού χειρισμού του, ώστε να ταυτοποιηθεί με την υπόθεση της Siemens, με αποτέλεσμα να διέλθει τη συνήθη διαδικασία απορρήτων. Θα μου επιτρέψετε κατά συνέπεια να θεωρώ ότι το 24ωρο δεν συνιστά καθυστέρηση, την παραμικρή καθυστέρηση», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».
Απαντώντας εξάλλου στα πυρά του ΠΑΣΟΚ για την αντίδραση-συνεννόηση των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ως δήθεν επισπεύδουσα την υπόθεση Siemens για να "ισοφαρίσει" άλλα τυχόν "σκάνδαλα" κ.λπ. Τώρα αιφνιδίως ανέστρεψε πορεία και κατηγορεί την κυβέρνηση ως ολιγωρούσα στην ίδια υπόθεση. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ολα αυτά γίνονται με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που η Δικαιοσύνη επιλέγει. Δεν νομιμοποιείται και δεν δικαιούται η κυβέρνηση να αναμιχθεί. Αλίμονό μας αν η κυβέρνηση αναμιγνυόταν στο ποιος προφυλακίζεται, πότε προφυλακίζεται, υπό ποίες συνθήκες προφυλακίζεται, πότε αφήνεται ελεύθερος κ.λπ. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποπέσει σε ένα τεράστιο ολίσθημα, να σχολιάζει συνεχώς και να προσπαθεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη».
ΕΔΕ στο ΥΠΕΞ
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών διετάχθη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του σχετικού με την υπόθεση Καραβέλα τηλεγραφήματος της πρεσβείας του Μοντεβιδέο .
Επίσης, με σημεινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με το χρόνο άφιξης του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη για την υπόθεση Καραβέλα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ενδελεχή έρευνα στο πρωτόκολλό του, ανακοίνωσε τα εξής:
«Το κρυπτογραφημένο σήμα της Πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου. Το ίδιο έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου υπουργού του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τετάρτη επίσης 27 Μαΐου 2009. Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν "48ωρο καθυστέρησης" του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα».
ΠΑΣΟΚ: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραιτήσεις υπουργών.
«Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου θα είχαν ήδη παραιτηθεί οι υπουργοί που ολιγώρησαν, με αποτέλεσμα να φύγουν στο εξωτερικό οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Siemens», παρατήρησε από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης .
«Στο ΠΑΣΟΚ βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στην αναξιοπιστία και την ανυποληψία», αντέτεινε ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης. «Ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα προσπαθούν να εφαρμόσουν και σήμερα, λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος», παρατήρησε .
«Όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί η ελληνική δημόσια διοίκηση. Λειτουργεί με το δικό της ρυθμό, ο οποίος είναι βραδύς και ανεπαρκής, χωρίς καμιά αμφιβολία. Μην αναζητείτε παραπέρα άλλα», σχολιάσε από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κων. Μητσοτάκης [Βλέπε άρθρο] , ερωτηθείς για την περίπτωση Καραβέλα, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είπε: «Δεν δυσκολεύομαι να λέω και να ξαναλέω ότι εμείς οι πολιτικοί είμαστε πάντοτε υπεύθυνοι για όλα. Ακόμη και για τους σεισμούς είμαστε υπεύθυνοι. Ο πολιτικός έχει την πολιτική ευθύνη. αυτό είναι αναπόφευκτο και στο τέλος - τέλος και οι πολιτικοί κάνουν καμιά φορά λάθη».