Στο κόκκινο η ανάκριση για την υπόθεση Siemens

Κορυφώνεται η ανάκριση στην υπόθεση Siemens με την κλήση σε απολογία έντεκα νέων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους «ξεχωρίζει» ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, κ .Θεόδωρος Τσουκάτος. Την ίδια στιγμή, λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα που τιτλοφορείται με το κωδικό όνομα «Acropolis» δίνει φως σε σειρά νέων ύποπτων πληρωμών που συνδέονται με τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ο 4ος ειδικός ανακριτής, κ.Ζαγοριανός, αιφνιδίασε με τις νέες κινήσεις του στη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, καθώς επέλεξε να «παντρέψει» το ποσό του ενός εκατ. γερμανικών μάρκων - το οποίο ο κ.Τσουκάτος έχει ήδη ομολογήσει ότι εισέπραξε από τη Siemens για ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ το 2000 - με την επίμαχη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ που υπογράφηκε το 1997.
Ως αποτέλεσμα, ο κ.Τσουκάτος αντί να κατηγορείται απλώς για το αδίκημα της χρηματοδότησης κομμάτων - το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη παραγραφεί - βρέθηκε ξαφνικά να αντιμετωπίζει δύο νέες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος: Αφενός το αδίκημα της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία η οποία προξένησε στο Ελληνικό Δημόσιο ζημία ανώτερη των 150 χιλ. ευρώ και αφετέρου το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μαζί δε με τον κ.Τσουκάτο, καλούνται προς απολογία και άλλα δέκα άτομα - επιχειρηματίες και άλλοι - μέσω λογαριασμών των οποίων έφθασε στη χώρα μας από τα μαύρα ταμεία της Siemens το ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων......
Ο κ.Τσουκάτος, ο οποίος αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή, κατέθεσε ο ίδιος γραπτώς, όταν κλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος από τον εισαγγελέα κ.Αθανασίου, ότι τα χρήματα που έλαβε δόθηκαν από τη Siemens για ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα το 2000 και κατατέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επισήμως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα τότε ο κ.Τσουκάτος είχε καταθέσει πως ο ίδιος ο κ.Χριστοφοράκος τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του για να εκδηλώσει την πρόθεσή του να συνδράμει τις προεκλογικές ανάγκες για το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο κ.Τσουκάτος μιλάει για «κατασκευή κατηγορητηρίου», καθώς ισχυρίζεται ότι δεν έχουν εμφανισθεί έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ο κ.Τσουκάτος συνδέεται πράγματι με την επίμαχη σύμβαση ψηφιοποίησης, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η εν λόγω σύμβαση υπογράφηκε το 1997 ενώ το η υπόθεση του ενός εκατ. μάρκων ξεκινά το 1999.
Ύποπτος λογαριασμός «Acropolis»
Το λογαριασμό ελβετικής τράπεζας που ανήκει στο χρηματιστή, κ.Χρήστο Θεοδωρίδη, και τιτλοφορείται με το κωδικό όνομα «Acropolis», «δείχνουν» με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Δένδια οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κ.Καρχιμάκης, κ.Νιώτης και κ.Παπουτσής. Οι τρεις βουλευτές καταγγέλλουν «συστηματική ολιγωρία και πολιτική μεθόδευση στη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens» καθώς «συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στη δικογραφία δεν έτυχαν της προσοχής και της περαιτέρω διερεύνησης» από τον κ.Ζαγοριανό.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω βουλευτές καταγγέλλουν ότι ο κ.Ζαγοριανός θεώρησε ως «υπεράνω πάσης υποψίας» τον επίμαχο λογαριασμό «Acropolis», τη στιγμή που από το λογαριασμό αυτό και μέσω της off shore εταιρίας Sandybury διακινήθηκαν συνολικά 880.000 δολάρια «μαύρου χρήματος» κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος- Δεκέμβριος 2000, δηλαδή πριν και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Απριλίου του 2000. Η εμπλοκή της Sandybury αποτελεί το πιο κρίσιμο στοιχείο, καθώς η εταιρία αυτή - μαζί με τις Placid Blue και Fairways - αποτελούν το πλέγμα των οffshore εταιριών, μέσω των οποίων η Siemens διακίνησε πολιτικό χρήμα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Για το λόγω αυτό, οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί οι συγκεκριμένες διαδρομές «μαύρου χρήματος» «θεωρήθηκαν αδιάφορες από τις ανακριτικές αρχές» και αν ο ίδιος προτίθεται να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες προς τις δικαστικές αρχές ώστε να αναζητηθεί ο πραγματικός δικαιούχος του λογαριασμού με τον κωδικό «Αcropolis».
Στη φυλακή παραμένει η σύζυγος Καραβέλα
Την ίδια στιγμή, απέρριψε ο εισαγγελέας κ.Νικολόπουλος την αίτηση αποφυλάκισης της Μάρθας Καραβέλα, συζύγου του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, η οποία παραμένει στις φυλακές Κορυδαλλού. Εμφανίσθηκε, ωστόσο, περισσότερο διαλλακτικός σε ό,τι αφορά τις δύο μικρότερες κόρες του κ.Καραβέλα, Αλεξία και Σαλίνα, αφού έκανε εν μέρει δεκτές τις προσφυγές τους και δέχεται να μειωθεί το αστρονομικό ποσό των δύο εκατ. ευρώ που τους έχει επιβληθεί ως εγγυοδοσία. Παράλληλα, με εισαγγελική πρότασή του ο κ.Νικολόπουλος εισηγείται την άρση του μοναδικού περιοριστικού όρου που είχε επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της Siemens, κ.Φόλκερν Γιουνγκ, ο οποίος πλέον μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερος στο εξωτερικό.