O ΟΤΕ του πεζοδρομίου.

Η εικόνα μιας από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, που οργανώνει γενική συνέλευση μετόχων στο. πεζοδρόμιο είναι ήδη αρκετά εξευτελιστική. Η εικόνα του ΟΤΕ, όμως, γίνεται αποκαρδιωτικά. εξευτελιστική, αν αναλογισθεί κανείς τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης, που επιτρέπουν στον κ. Π. Βουρλούμη να παραμένει στο «τιμόνι» του ΟΤΕ, ενώ σε λίγες ημέρες θα περάσει το κατώφλι του ανακριτή, για να απολογηθεί για κακούργημα εις βάρος του Οργανισμού.
Ευτυχώς, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν δεσμεύουν ποτέ τις μετοχές τους για να στείλουν εκπροσώπους σε γενικές συνελεύσεις. Αλλιώς, είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύονταν βαθιά, βλέποντας χθες τον κ. Βουρλούμη να προσέρχεται συνοδευόμενος από εισαγγελέα στο Μέγαρο του ΟΤΕ, να μην κατορθώνει να «σπάσει το μπλόκο» των συγκεντρωμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών, που ήθελαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης, και τελικά να ολοκληρώνει. υπαιθρίως μια κορυφαία διαδικασία εταιρικής διακυβέρνησης.
Η χθεσινή γενική συνέλευση του ΟΤΕ έληξε χωρίς εκπλήξεις, χωρίς να τεθεί θέμα αντικατάστασης του κ. Βουρλούμη και χωρίς να εγκριθεί, ελλείψει της απαιτούμενης απαρτίας, η πρόταση της διοίκησης για τη διανομή stock options. Παρά ταύτα, θα περάσει στην ιστορία ως η πρώτη γενική συνέλευση μετόχων εισηγμένης εταιρείας -και δη του ΟΤΕ, ενός Οργανισμού με κυρίαρχη θέση στο ΧΑ- που διεξάγεται στο. δρόμο.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Βουρλούμης έχει ίσως την πολυτέλεια να ισχυρισθεί ότι για την τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΟΤΕ η μισή ευθύνη ανήκει στους συνδικαλιστές και τις παρωχημένες μεθόδους κινητοποιήσεων που χρησιμοποιούν και η μισή στον ίδιο, για τη γελοιοποίηση μιας κορυφαίας διαδικασίας εταιρικής διακυβέρνησης......
Όμως, αυτό που παραμένει ανεξήγητο είναι πώς ο κ. Βουρλούμης δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από την κορυφαία θέση του, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης (αν αποδειχθεί.) ότι δεν έχει ευθύνες για τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται (απιστία σε βαθμό κακουργήματος), στην υπόθεση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με τους εθνικούς προμηθευτές του ΟΤΕ -ως γνωστόν, ο κ. Βουρλούμης και άλλα μέλη του δ.σ. που ενέκριναν τις επίμαχες συμφωνίες, που φέρονται να ζημίωσαν κατά 54 εκατ. ευρώ τον Οργανισμό, απολογείται στον ανακριτή μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Στο βαθμό που η προκαταρκτική εξέταση δεν οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο, αλλά στην απαγγελία κατηγοριών, τη διεξαγωγή τακτικής ανάκρισης και την κλήση σε απολογία των κατηγορουμένων, θα ήταν αυτονόητο ότι ο κ. Βουρλούμης θα είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, ή τουλάχιστον ότι θα τον οδηγούσαν στην παραίτηση οι βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού.
Αυτό δεν έγινε και ο ΟΤΕ είναι μια από τις ελάχιστες εισηγμένες στον πλανήτη, που θα όχι μόνο ολοκληρώνει γενικές συνελεύσεις στο δρόμο, αλλά θα πρέπει να περιμένει στα τέλη Ιουλίου μια απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, για να γίνει σαφές αν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του θα προφυλακισθεί (ενδεχόμενο μάλλον απίθανο), θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι (καταβολή εγγύησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ή θα αφεθεί ελεύθερος. Και, λίγο καιρό αργότερα, ο ΟΤΕ θα περιμένει το τελικό βούλευμα, για να γίνει σαφές αν το κορυφαίο στέλεχός του θα παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία, με την απόρριψη των κατηγοριών, ή θα οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με βαρύτατες κατηγορίες.
Σε αυτή την περίπτωση ποινικής εμπλοκής, σε αντίθεση με προηγούμενη υπόθεση, ο κ. Βουρλούμης δεν έχει καν το άλλοθι, ότι πρόκειται για ένα θέμα που ανάγεται σε γνωστές κομματικές αντιπαραθέσεις. Στην υπόθεση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης, την έρευνα προώθησαν οι ίδιες οι καταγγελίες μελών της διοίκησης του ΟΤΕ και κορυφαίων αρμόδιων στελεχών του, ενώ η αντιπολίτευση έχει τηρήσει τόσο. διακριτική στάση, που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες ακόμη και για πρόθεση συγκάλυψης.
Όταν, λοιπόν, μια τόσο σοβαρή υπόθεση φθάνει στη Δικαιοσύνη, αποδίδονται κατηγορίες και κινούνται διαδικασίες τακτικής ανάκρισης, χωρίς «σκιές» κομματικής «υποκίνησης», είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Βουρλούμης δεν αισθάνεται την υποχρέωση να πράξει το αυτονόητο: να υποβάλει την παραίτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων, αντί να «φορτώνει» στον ΟΤΕ τα προσωπικά του βάρη. Έστω και αν αυτή η παραίτηση θα έπρεπε να υποβληθεί. υπαιθρίως.
Με αφορμή όσα συνέβησαν σήμερα έξω από το μέγαρο του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Η αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση της ΟΜΕ ΟΤΕ και των εργαζομένων του ΟΤΕ απέτρεψαν την πραγματοποίηση της τακτικής Γ.Σ. του Οργανισμού.
Αυτό που ανακοίνωσε η ομάδα του κ. Βουρλούμη ως «Γενική Συνέλευση» είναι μία παρωδία του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Κηφισίας χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα και εγκυρότητα.
Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων παρά την εντολή του για παρέμβαση ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την είσοδο σε κανέναν και δεν πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ.
Η εμμονή και το πείσμα της διοίκησης να μπουν από τις πίσω πόρτες, που τις άνοιξαν τα ΜΑΤ, αντιμετωπίστηκε το ίδιο δυναμικά στην κύρια είσοδο του κτιρίου.
Ενωμένοι, δυναμωμένοι και αποφασισμένοι, παρά τις ευθείες απειλές του κ. Βουρλούμη του τύπου «για να δω ποιοι είστε για να σας θυμάμαι και αύριο», συνεχίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε τη συνέχιση του εθνικού εγκλήματος της εκποίησης του ΟΤΕ που προωθεί πεισματικά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Οι απόντες αυτού του αγώνα προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στους εργαζόμενους του ΟΤΕ.
Εμείς ενωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουμε ως την τελική νίκη και δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων μας".