Και με τη βούλα το νέο φορολογικό «χαράτσι»

Ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και φόρο από το πρώτο ευρώ στα κέρδη από λαχείο προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα οι νέες ρυθμίσεις τις οποίες ενέκρινε την Πέμπτη η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία. Σκληρά αλλά αναγκαία τα μέτρα, διαμηνύει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για το πρώτο «πακέτο» φορολογικών αυξήσεων (αναμένεται δεύτερο τον Οκτώβριο), με εξαγγελλόμενο στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα που ξεπερνούν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία. Από το πρώτο «πακέτο» μέτρων επιχειρείται να αντληθούν 1,9 δισ. ευρώ.
«'Η μειώνουμε το έλλειμμα ή πραγματικά βουλιάζουμε όλοι μαζί», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Τα μέτρα αυτά, αν και δεν είναι ευχάριστα, είναι αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα, υποστήριξε.
Συγκεκριμένα:
-Επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη άνω των δέκα μέτρων. Και έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει 60-70 εκατ. ευρώ.
-Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με τον κυβισμό και αναμένεται να αποφέρει 80 εκατ. ευρώ.
-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα από τα 359 ευρώ στα 410 ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένεται να αποφέρει στα έσοδα άλλα 200 εκατ. ευρώ.......
-Τροποποιείται ο υπολογισμός πληρωμής της κινητής τηλεφωνίας. Και επιβάλλεται στα καρτοκινητά ένα τέλος ίσο με 10%. Αναμένεται η είσπραξη περίπου 140 εκατ. ευρώ.
-Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα λαχεία κλπ. και αναμένεται η είσπραξη 180 εκατ. ευρώ.
-Τακτοποιείται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 1,15 δισ. ευρώ.
-Μειώνεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια κατά 120 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, επίσης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα συνεχιστούν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η προσπάθεια για περικοπή των δαπανών.
Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σε θερινό τμήμα της Βουλής σχέδιο νόμου για τα πετρελαιοειδή και πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση των πετρελαιοειδών για την είσπραξη περισσότερων εσόδων.