Η «Ντόλι» και οι απόγονοί της στο πιάτο μας

Κρέας από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων: στις ΗΠΑ είναι καθημερινότητα, αλλά όχι στην ΕΕ. Το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ άνοιξε το παράθυρο για ένα νέο νομικό πλαίσιο με αυστηρότερες ρυθμίσεις και ελέγχους

Ένα πρώτο βήμα έγινε. Καλύτερα μια ελεγχόμενη κατανάλωση παρά η ανεξέλεγκτη διακίνησή του επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτή ήταν η λογική που πρυτάνευσε στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη νέα οδηγία για το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα. Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ κάνει λόγο για ένα βήμα προόδου και επισημαίνει ότι «το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα δεν επιτρέπεται να διοχετεύεται στην κατανάλωση, αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα καμία ρύθμιση για τους απογόνους των κλωνοποιημένων ζώων. Θέλουμε να πετύχουμε μια αυστηρότερη διαμόρφωση του πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Σθεναρή αντίσταση ευρωβουλευτών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται ήδη η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα και αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση, μπορεί να διακινηθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Κομισιόν επεξεργάστηκε λοιπόν μία τέτοια οδηγία την οποία πρέπει να εγκρίνει και το ευρωκοινοβούλιο. Τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε ταχθεί κατά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους. Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε υπογραμμίζει ότι στόχος ήταν «να μην περιληφθούν γενικώς στη νέα οδηγία περί τροφίμων εκείνα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, αλλά αυτά να υπόκεινται σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο, διότι δεν πρόκειται μόνον για θέματα διατροφής αλλά και προστασίας των ζώων, καθώς και για το ζήτημα ηθικής, τελικά αν επιτρέπεται ή όχι η κλωνοποίηση ζώων.»