Η επόμενη μέρα και τι σημαίνει «μικρή» ή μεγάλη παράταξη


Το βάθος του προβλήματος του δημοσιογραφικού κλάδου καταδεικνύουν τα δύσκολα μαθηματικά για το σχηματισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΣΗΕΑ και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν αυτιστικές αναλύσεις του τύπου: «αναλογικό προεδρείο». Σαφώς δεν έχουν και σχέση με την πραγματικότητα, δήθεν ρεπορτάζ, από δήθεν ειδικούς των ΜΜΕ.

Διότι - όπως είπε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Κουμπιάς, εκπρόσωπος της Δημοσιογραφικής Ενότητας στο νέο Δ.Σ. - "με υλικά κατεδάφισης δεν γίνεται ανοικοδόμηση".

Η μόνη παράμετρος που καταφανώς επηρεάζει τις εξελίξεις, προστέθηκε από την ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, τη μικρότερη σε εκλογική δύναμη παράταξη, ο καθοριστικός ρόλος της οποίας αποδείχθηκε με την ανατροπή στην ΠΟΕΣΥ και την απαλλαγή στην ΕΣΗΕΑ.

Ας δούμε τι σημαίνει να είσαι μικρή ή μεγάλη συνδικαλιστική παράταξη: Μεγάλη παράταξη δεν είσαι όταν ανέχεσαι τα πάντα, στην προσπάθεια των εκδοτών να μειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, το μισθό και τον ίδιο τον συντάκτη, για να ........
καταστεί ευκολότερα χειραγωγίσιμος. Δεν αρκεί να μιλάς για υψηλές συλλογικές συμβάσεις, πρέπει και να τις περιφρουρείς. Και δεν είσαι «μικρό σχήμα», όταν αποδεδειγμένα περιφρουρείς τα συμφέροντα του κλάδου και αξιώνεις την εφαρμογή των νόμων για τους θεσμοθετημένους πόρους των Ταμείων σου.

Η Δημοσιογραφική Ενότητα πολέμησε την κακοδιαχείριση και μέχρι σήμερα έχει δικαιωθεί. Στο εξώδικο που συνέβαλλε να αποσταλεί στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων του Ταμείου, η απάντηση ήταν εκκωφαντική σιωπή αμηχανίας και κατ’ επέκταση ενοχής. Και έπεται συνέχεια.

Η αποκάλυψη για το χρέος αγγελιοσήμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΑΠ στο ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ, μπλόκαρε στο ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού τη δρομολογημένη υπόγεια συμφωνία για κλείσιμο του φακέλου με μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ.
Η επιμονή της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΚΔ (ΕΣΠΗΤ) ότι οι νόμοι περί τύπου και αγγελιοσήμου, επιβάλλουν την πληρωμή αγγελιοσήμου και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, οδήγησε σε σχετική γνωμοδότηση (δείτε την εδώ) του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ και απέδωσε κιόλας, αφού εκδότες New Media αλλά και διαφημιζόμενοι, συνέβαλλαν στην de facto εφαρμογή. Τρεις μεγάλες ειδήσεις στα προηγούμενα 24ωρα επιβεβαιώνουν ότι ακόμη και «μικρές» παρατάξεις, μπορούν να ασκούν μεγάλη πολιτική επιρροή:

Υπενθυμίζουμε την αποκάλυψή μας για ένα τουλάχιστον τιμολόγιο (δείτε εδώ) ειδησεογραφικής ιστοσελίδας και το παραστατικό (δείτε εδώ) πληρωμής αγγελιοσήμου.

Αμέσως, ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα και υπήρξε άμεση ανταπόκριση ήδη από το πρώτο, να πληρώσουν αγγελιόσημο για τις καμπάνιες τους σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το συγκεκριμένο κόμμα ενημέρωσε την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται, ότι προτίθεται να πληρώσει αγγελιόσημο. Και η συγκεκριμένη εταιρεία, λειτουργώντας συντεχνιακά, ενημέρωσε με τη σειρά της την ένωση διαφημιστών η οποία με τη σειρά της εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στα μέλη της για «κίνδυνο de facto εφαρμογής αγγελιοσήμου στο internet», ζητώντας «ανταρσία» απέναντι στο νόμο!

Την ίδια ώρα, το πρωτοδικείο Ροδόπης έκρινε σε μια απόφαση-σταθμό (δείτε την στο e-Lawyer) για τα blogs, ότι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες διέπονται από το νόμο περί Τύπου.

Αυτό πέραν των άλλων σημαίνει ότι στις διαφημίσεις επιβάλλεται αγγελιόσημο, ο εκδότης οφείλει να τηρεί τη νομοθεσία για απασχόληση δημοσιογράφων, να τους ασφαλίζει στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, να πληρώνει με βάση τη συλλογική σύμβαση και το αρμόδιο σωματείο να τους καλύπτει. Σημαίνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις New Media, δεν εισφοροδιαφεύγουν και μπορούν να απαιτήσουν μερίδιο στην κρατική διαφήμιση αφού η επισκεψιμότητά τους, αλλιώς, η αναγνωσιμότητά τους, είναι μη συναγωνίσιμη και από τις μεγαλύτερες εφημερίδες.