Θα δούμε και χειρότερα;


Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Οτι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που είχαν εκπαιδευτεί σε θέματα τρομοκρατίας από τους Αγγλους την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εκδιώχθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2004 το ξέραμε. Και επίσης ξέραμε ότι αντικαταστάθηκαν από διάφορους άσχετους οι οποίοι δεν είχαν ιδέα από το αντικείμενο της Αντιτρομοκρατικής. Τέλος, ξέραμε ότι για τους λόγους αυτούς δεν έπρεπε να περιμένουμε και πολλά πράγματα από τους έχοντες τυπικά την ευθύνη της δίωξης της τρομοκρατίας.

Εκείνο που δεν ξέραμε -και δυστυχώς το διαπιστώσαμε με τον τραγικότερο δυνατό τρόπο- είναι ότι οι έχοντες την επιχειρησιακή ευθύνη της Αντιτρομοκρατικής δεν θα ήταν σε θέση ούτε μία προστασία μάρτυρος να οργανώσουν στοιχειωδώς αποτελεσματικά. Γιατί, δυστυχώς, αυτό αποδείχθηκε με τη χθεσινή δολοφονία του ατυχούς αστυνομικού και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι η κύρια αιτία της επιχειρησιακής ανεπάρκειας της ΕΛΑΣ είναι το χαμηλό επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας των στελεχών της.

Δεν ξέρω ποιοι είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό της προστασίας της συγκεκριμένης μάρτυρος, αλλά το πρώτο μέτρο που θα έπρεπε να είχε ήδη ληφθεί είναι η ......... απαγόρευση συμμετοχής τους σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Και είναι απλό γιατί όταν σε μια επιχείρηση, της οποίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μυστικότητα, διαπιστώνεται ότι όλη η γειτονιά γνώριζε ποιοι φρουρούσαν ποια και για ποιο λόγο, τότε είναι βέβαιο ότι ο σχεδιασμός υπήρξε εγκληματικά βλακώδης και ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και χειρότερα απ αυτά που συνέβησαν.

Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης και επαγγελματισμού. Η άποψη ότι όλοι είναι ικανοί για όλα και μπορούμε να τους εναλλάσσουμε σε οποιεσδήποτε θέσεις δεν είναι απλώς βλακώδης, είναι εγκληματική. Και αδιάψευστη απόδειξη αποτελούν περιπτώσεις όπως η χθεσινή. Οταν σε υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική ή και η Δίωξη του Κοινού Εγκλήματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι επιλογές και οι τοποθετήσεις γίνονται με κριτήριο την κομματική προσήλωση και όχι την επαγγελματική επάρκεια, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αθώα θύματα.

Και θα έχουμε κι άλλα όσο η ΕΛΑΣ θα αντιμετωπίζεται σαν κομματικό τσιφλίκι.

Ερρικος Μπαρτζινόπουλος