Οι Ξερόλες

Γράφει ο Παναγιώτης Μυστακίδης

Η οικονομική πραγματικότητα είναι σκληρή και συνήθως δεν μπορεί επί μακρόν να παραποιείται διότι όταν μιλούν οι αριθμοί τα λόγια περιττεύουν.

Είναι γνωστό ότι στηρίζεται σημαντικά στην ψυχολογία και σε νοοτροπία που συνήθως κεντρικά δημιουργείται.

Τίθεται το ερώτημα πως είναι δυνατόν να πάει καλά η οικονομία όταν από το πρωί και προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμα "ακροαματικότητα ¨οι ειδήσεις και οι εκπομπές μιλούν για την καταστροφολογία , για τα επώδεινα μέτρα που θα έρθουν , για τις εκπτώσεις και τις ευκαιρίες που θα αναγκασθούν πρώιμα οι έμποροι να κάνουν , για τις φουσκωμένες τιμές των ακινήτων που σύντομα θα πέσουν κ.ο.κ.

Τούτα βέβαια τα θυμούνται όταν δεν γίνονται ειδικοί για άλλα είκαιρα θέματα π.χ. σεισμολόγοι , γιατροί , πολιτικοί αναλυτές, βιολόγοι, αστροφυσικοί.. και ότι προκύψει μια και οι ίδιοι παντογνώστες σχολιάζουν με περισσή σοφία και γνώση κάθε θέμα της επικαιρότητας που πουλά και κατόπιν το ξεχνούν και το βγάζουν από τον πάγκο με τις πραμάτειες.

Είναι πολλές φορές οι ίδιοι μεγαλόμισθοι που αδρά πληρώνονται από ζημιογόνες επιχειρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μερικές από τις οποίες τροφοδοτούνται από την κρατική διαφήμιση ,από τη δημοσίευση ισολογισμών, από την συναλλαγή μέσω άλλων επιχειρήσεων που έχουν οι μέτοχοί τους και είναι προμηθευτές ή και κατασκευαστές του δημοσίου , πουλάνε ξυστά μέσω εφημερίδων , λοταρίες μέσω sms σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές , περίεργα τηλέφωνα των γνωστών 090.. με περιεχόμενα που συνήθως τιμωρούνται.

Βέβαια ανήκουν σε επιχειρήσεις που οι μεγαλομέτοχοι δεν έπαθαν τίποτα , και ........
τιμωρήθηκε ένα χωριατόπαιδο και κλείσθηκε μέσα - σαφώς και έφταιγε - ενώ οι άλλοι οι μεγάλοι και έξω έμειναν και συνεχίζουν τα ίδια.


Είναι αυτοί που σχολιάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη επικαλούμενοι αποκλειστικότητες και αναλύσεις για γεγονότα της φαντασίας τους , όπως οι αναλύσεις μεγάλων εφημερίδων για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Τι ήθος , τι ψεύδος ..

Είναι οι χρήστες και βομβαρδιστές με τις δημοσκοπήσεις , εταιρείες που αναρωτιέται κάποιος ποιος τις πληρώνει και τι παράγουν.

Χαιρετίζουμε την συμπαράσταση στους απολυμένους συναδέλφους εργαζόμενους ,αλλά αναρωτήθηκαν ποιος πληρώνει του υπεράριθμους ανεπάγγελτους των ΕΡΤ, τους ακριβοπληρωμένους , τους κομματικούς διευθυντές με μισθούς 10000 και 15000 ?.

Συμπαραστάθηκαν με τους άνεργους οικοδόμους και τους βιομηχανικούς εργάτες , με τους αγρότες και αστυνομικούς των οποίων τα κινήματα και κινητοποιήσεις και συκοφαντούσαν ?

Συμπαραστάθηκαν τους επιχειρηματίες που βογγούσαν από την κρίση την χρηματοπιστωτική ασφυξία τις έκτακτες εισφορές και τους καλούσαν χαιρέκακα να πληρώσουν γιατί κέρδισαν τις προηγούμενες χρονιές?