Ο τελευταίος ελιγμός του «καπετάν φασαρία»

Ο εφιάλτης του βουλευτή Γιάννη Μανώλη
Ο κ. Γιάννης Μανώλης είναι ένας «καπετάν φασαρίας» έτοιμος ανά πάσα στιγμή να χορέψει στον ρυθμό της τηλεθέασης. Αυτή θα μπορούσε να είναι η εύκολη ερμηνεία για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του βουλευτή Αργολίδας. Αλλά ο κ. Μανώλης δεν είναι ο μόνος βουλευτής που παλεύει για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Λίγες ημέρες μετά την οδυνηρή ήττα της Ν.Δ., ο 59χρονος βουλευτής ενσαρκώνει το προσωπικό δράμα σχεδόν κάθε βουλευτή του κόμματος. Στις επόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ήττας, σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Ν.Δ. θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου. Αρα, είτε θα πρέπει να προετοιμασθούν για έναν πολύ σκληρό πολιτικό αγώνα ή για επιστροφή στον επαγγελματικό στίβο. Για έναν επαγγελματία συνδικαλιστή όπως ο κ. Μανώλης, η τελευταία επιλογή είναι εφιαλτική, ως εκ τούτου αυτομάτως απορριπτέα.
Γεννημένος το 1950 στο Αραχναίο Αργολίδας ο κ. Μανώλης βρέθηκε τη δεκαετία του '70 να εργάζεται στον ΟΤΕ. Πέρασε, όπως και άλλοι από τη γενιά του, από τα ΚΑΤΕ και τη δεκαετία του '80 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων Μηχανικών (ΠΕΤΕΜ) του ΟΤΕ.
Ο κ. Μανώλης, αν και ήταν εξαρχής μέλος τόσο της ΔΑΚΕ ειδικά, όσο και της Ν.Δ. γενικότερα, κατάλαβε σύντομα ότι στον ΟΤΕ, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΚΕ ήταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Η πραγματικότητα αυτή έγινε περισσότερο από εμφανής την τριετία 1990-1993 όταν η κυβέρνηση του κ. Κώστα Μητσοτάκη, στηριγμένη σε ένα λεπτομερές πλάνο του τότε υπουργού Οικονομίας κ. Στέφανου Μάνου, επιχείρησε - ανεπιτυχώς- να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ. Η ΠΑΣΚΕ συντηρούσε τον όγκο της διαμαρτυρίας και η μικρή και διασπασμένη ΔΑΚΕ ακολουθούσε ασθμαίνουσα. Τελικά επικέντρωσε την αντίδρασή της στην πρόβλεψη για την εκχώρηση του μάνατζμεντ στον θεσμικό επενδυτή.....
Συμπρωταγωνιστής
Ο κ. Μανώλης ήταν τότε, για άλλη μια φορά στη ζωή του, συμπρωταγωνιστής. Ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, αλλά πρόεδρος της ΔΑΚΕ -ΟΤΕ ήταν ο κ. Χρήστος Κυριακόπουλος. Ακόμη και σήμερα, 16 χρόνια μετά, οι συνάδελφοί του από τον ΟΤΕ επισημαίνουν ότι «ο Μανώλης ουδέποτε έγινε πρόεδρος της ΔΑΚΕ. Ηταν πάντα ο νούμερο 2 γιατί δεν είχε αποδοχή».
Ωστόσο, η σύγκρουσή του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνδυασμό με το παραδοσιακό προφίλ της λαϊκής δεξιάς (το οποίο διατηρεί έκτοτε), τον προσέδεσε στενά με το περιβάλλον του κ. Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος το 1993 έγινε πρόεδρος του κόμματος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν ξέχασε να ελίσσεται. Οπως λένε παλαιοί συνάδελφοί του, ο κ. Μανώλης δεν έκανε ποτέ τίποτα στην τύχη. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της ευελιξίας του, ήταν το 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1995, όταν συμφώνησε με την ΠΑΣΚΕ προκειμένου να εκλεγούν συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι. Στις λοιπές ομάδες της ΔΑΚΕ αντέδρασαν αλλά ο κ. Μανώλης είχε «κάνει τη δουλειά». Ολα αυτά βέβαια με το αζημίωτο. Είχε εξασφαλίσει νωρίτερα στήριξη ώστε να εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ. Στη θέση αυτή έμεινε από το 1998 έως και το 2004, οπότε μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής στην Αργολίδα. Τότε, όπως και το 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς, προκαλώντας μάλιστα τη δυσαρέσκεια της κ. Ελσας Παπαδημητρίου η οποία εκλέγεται στην περιοχή ανελλιπώς από το 1993. Βουλευτής μάλιστα επιρροής Μητσοτάκη, η κ. Παπαδημητρίου ουδέποτε είδε με καλό μάτι τον «εβερτικό» κ. Μανώλη. Η ένταση στις σχέσεις τους αναδυόταν τακτικά, με αφορμή διάφορα τοπικά θέματα.
Ενοχλητικά αιχμηρός
Ο κ. Μανώλης δεν σταμάτησε στα πεντέμισι χρόνια της κοινοβουλευτικής θητείας του να είναι αιχμηρός και ενοχλητικός. Αλλοτε για ζητήματα ήσσονος σημασίας, άλλοτε για σοβαρότερα όπως η εξαγορά της «Γερμανός» από την «Cosmote», υπόθεση στην οποία είχε εμμέσως πλην σαφώς εμπλέξει τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ωστόσο ο πρώην συνδικαλιστής «έσπασε την αλυσίδα» το τελευταίο εξάμηνο, όταν οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να παρουσιάζουν τη Ν.Δ. ως δεύτερο κόμμα.
Εβλεπε το σενάριο στην τριεδρική Αργολίδα να εκλέγεται ένας βουλευτής της Ν.Δ. Θα έπρεπε δηλαδή να ανταγωνιστεί με την κ. Παπαδημητρίου και με άγχος άρχισε να βλέπει από την άνοιξη ότι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός σκοπεύει να πολιτευθεί στην Αργολίδα. Της γνωστοποίησης των προθέσεων του κ. Ανδριανού είχε προηγηθεί η προηγούμενη απειλή παραίτησης του κ. Μανώλη τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Τότε αναδιπλώθηκε, όπως άλλωστε είχε κάνει και όλες τις προηγούμενες φορές. Συνέχισε την τακτική του την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και εκτόξευσε υπονοούμενα εναντίον της κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με ορισμένους ο κ. Μανώλης προσβλέπει στον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Προς το παρόν φαίνεται ότι και ο τελευταίος έχει κλειστή την πόρτα του για τον παλαιό συνδικαλιστή.