Ο πελάτης στις βαλκανικές χώρες... μιλάει ελληνικά

Δύο φορές όλες κι όλες μίλησε μετά την αποχώρησή του από τη Siemens, το 2003, το πρώην μέλος του κεντρικού Δ.Σ. της εταιρείας με τον πρώην ισχυρό άνδρα της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Και οι δύο, θυμήθηκε το πρώην στέλεχος της μητρικής εταιρείας αφορούσαν το εάν η ελληνική ή η αυστριακή θυγατρική θα έλεγχαν τις βαλκανικές αγορές. «Ημουν υπέρ των Ελλήνων, ο πελάτης σε αυτές τις χώρες μιλάει ελληνικά», με κοφτό τρόπο, αυτό το πρώην στέλεχος.
Αυτή την εβδομάδα, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μια λιγότερο «πολιτισμική συγγένεια» στο σύμπλεγμα της έρευνας για το σκάνδαλο Siemens. Μία σειρά καταθέσεων υπαλλήλων της μητρικής εταιρείας στην εισαγγελία του Μονάχου, όπως του Φραντς Γιόζεφ Ρίχτερ στις 24.10.2007, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ελληνική εταιρεία και στη συνέχεια για την αυστριακή, φωτίζουν τις σχέσεις της Siemens με δύο τουλάχιστον από τους ανθρώπους που θα καλέσει αυτή την εβδομάδα στο γραφείο του ο κ. Ζαγοριανός. «Αυτές οι αποδείξεις αφορούν τη Ρουμανία», λέει ο κ. Ρίχτερ μιλώντας για δύο ποσά συνολικού ύψους 500.000 ευρώ που κατευθύνθηκαν σε δύο διαφορετικούς λογαριασμούς Ελλήνων, ανωτέρων στελεχών της Romtelekom.
«Ο Μαυρίδης μου έδινε τους λογαριασμούς που αντιστοιχούσαν σε κάποιους παραλήπτες. Εμείς απλά ελέγχαμε αν μπήκαν τα χρήματα στον λογαριασμό και αν η προμήθεια ήταν σύμφωνη με το ποσοστό επί του τζίρου... Το θέμα της Ελλάδας ήταν θέμα του Διοικητικού Συμβούλιου του τομέα (σ.σ.: τηλεπικοινωνιών). Με αυτούς μιλούσαν ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος...». Παράνομες πληρωμές έγιναν ύστερα από εντολές της ελληνικής εταιρείας μέσω της ελβετοϊταλικής εταιρείας ΙΝΤΕΡΚΟΜ στη βουλγαρική εταιρεία BULFON αλλά και στη θυγατρική «κινητή» του αλβανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών.....
Στις καταθέσεις τους, πάντως, στο Μόναχο, τα στελέχη του τομέα τηλεπικοινωνιών είπαν ότι ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ ή ο πρόεδρος της εταιρείας, Χάινριχ φον Πίρερ, δεν γνώριζαν το παραμικρό γι' αυτές τις πρακτικές, αλλά πολλοί άνθρωποι μέσα στη Siemens αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία τέτοιες διαβεβαιώσεις ως «υποκριτικές».
Η ρουμανική διάσταση του σκανδάλου αναμένεται να έχει και συνέχεια στις έρευνες του 4ου ειδικού ανακριτή μετά το άνοιγμα των λογαριασμών ενός Γερμανού υπηκόου, του συμβούλου επιχειρήσεων Nταν Φίσερ, στην τράπεζα ΑΒΝ AMRO στο Μονακό. Στους δύο αυτούς λογαριασμούς η μητρική Siemens έχει στείλει από 300.000 ευρώ, στις 27 Νοεμβρίου του 2001, και έξι μέρες νωρίτερα, τον ίδιο μήνα. Στον ίδιο λογαριασμό έχουν καταλήξει 250.000 ευρώ από έναν δικηγόρο με έδρα τη Λευκωσία, συνεργαζόμενο με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που επίσης προμήθευε τον ρουμανικό οργανισμό. Αλλες 300.000 ευρώ έχουν πληρωθεί το Φεβρουάριο του 2001 από την εταιρεία ΝΕΤΚΟΜ.
Νομικοί κύκλοι αμφέβαλλαν για τη δυνατότητα του Ελληνα ανακριτή να πραγματοποιήσει έρευνα για αδικήματα που ποινικά διαπράχθηκαν στη Ρουμανία και φορολογικά στο Μονακό, όπου διαμένει τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο ο κ. Nταν Φίσερ.
Oι δουλειές στη Λευκωσία
Η Κύπρος όμως δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο στην περίπτωση της Ρουμανίας για τη διοχέτευση χρημάτων στις βαλκανικές αγορές. Το 2002, ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ και ο κ. Ειρήναρχος Βαρνάβας, ιδιοκτήτης της γνωστής κυπριακής εταιρείας Logicom, υπογράφουν ένα συμβόλαιο ύψους 250.000 ευρώ στο όνομα μιας δεύτερης εταιρείας του κ. Βαρνάβα με το όνομα EXACTA. Ο κ. Βαρνάβας είχε αρνηθεί πέρυσι στον γράφοντα οποιαδήποτε σχέση με τα «μαύρα ταμεία», αλλά το συμβόλαιο αυτό δεν ήταν γνωστό τότε. Μάλιστα, σε συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της κυπριακής Βουλής, οι εκπρόσωποι της επιτροπής για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των δικαστικών αρχών είχαν υποστηρίξει ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για πληρωμές από τα «μαύρα ταμεία» στην Κύπρο.
Στις 3.7.2001 είχε προκηρυχθεί στην Κύπρο από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) «προμήθεια δικτύου οπτικής πολυπλεξίας». Η προκήρυξη κατακυρώθηκε στη Siemens έναντι 6,1 εκατομμυρίων λιρών Κύπρου για περίοδο 3 ετών με δικαίωμα παράτασης 2 ετών και κατακυρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2002. Μιλώντας στη Βουλή, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας (στις 10.7.2008) είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΑΤΗΚ να κατακυρώσει τη σύμβαση αυτή στη γερμανική εταιρεία «μη αιτιολογημένη». Από την περίοδο αυτή προέρχεται και η μοναδική κοινή φωτογραφία που απεικονίζει τους κ. Σίκατσεκ και Μαυρίδη στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για μια φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στο site της Siemens έως την έφοδο στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας τον Νοέμβριο του 2006, η οποία «εξαφανίστηκε» αμέσως μετά τη σύλληψη και τη συνεργασία του κ. Σίκατσεκ με τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές. Η φωτογραφία δείχνει τους Κυπρίους συνομιλητές των κ. Σίκατσεκ και Μαυρίδη να συγχαίρουν τους αντισυμβαλλόμενούς τους για την υπογραφή της συμφωνίας του 2002.