Αγάπες και πορτοκαλιές

Γράφει η Λώρη Κέζα
O κ. Γιάννης Μανώλης έχει μπερδέψει τη δημόσια ζωή με τις ερωτικές σχέσεις. Στα προσωπικά καθένας μπορεί να κάνει τις κόνξες του, να βάλει μια φωνή, να κοπανήσει μια πόρτα, να αρχίσει να φτιάχνει τη βαλίτσα. Στα προσωπικά μπορεί κανείς να επιστρέψει στην αγαπημένη του και να διαπιστώσει αναθέρμανση ως επακόλουθο προστριβών. Αυτός άλλωστε είναι ο έρωτας, τρέφεται από την αβεβαιότητα και τον φόβο της απώλειας. Στα πολιτικά ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα: οι βαριές κουβέντες δεν συγχωρούνται και οι απειλές χωρισμού δεν πιάνουν τόπο. Κανένας αρχηγός κόμματος δεν θα δυσκολευτεί να βρει αντικαταστάτη για βουλευτή: για κάθε εκλεγμένο υπάρχουν τουλάχιστον χίλιοι σε κάθε νομό που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον εκατό κομματάρχες ικανοί να καταλάβουν το έδρανο. Κάθε κοινοτάρχης, νομαρχιακός σύμβουλος, μεγαλοδικηγόρος και μεγαλογιατρός έχει κάποια στιγμή φλερτάρει την ιδέα (έστω ανομολόγητα). Για τούτο και μόνο ο κ. Γιάννης Μανώλης δεν θα έπρεπε να φέρεται στη Νέα Δημοκρατία σαν να γλεντάει με κάποιο γύναιο αλλά σαν να έχει μόνιμη δέσμευση. Για τον κ. Μανώλη η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να είναι σύζυγος, πιο νέα, πιο όμορφη, πιο μορφωμένη, πιο πλούσια. Εχει κι αλλού πορτοκαλιές- και δη στην Αργολίδα.

Η νοοτροπία του κ. Γιάννη Μανώλη αποτυπώνεται στον λόγο του. Δεν ομιλεί πολιτικά προτιμώντας ένα είδος κρεβατομουρμούρας. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ασχολείται μαζί του για να αποφύγει τον εκλογικό απολογισμό λέγοντας «ψάχνουν ένα θύμα να του φορτώσουν την ήττα ή αποστασία». Δεν κάνει μια συζήτηση στα ίσια, να ρωτήσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι στον νομό του, να μετρήσει τα κουκιά και να δει αν μπορεί να επανεκλεγεί. Θεωρεί ότι ο μηχανισμός του Μαξίμου θα λειτουργήσει υπέρ του κ. Γιάννη Ανδριανού που είναι σε καθημερινό πίτσι-πίτσι με τον .......
Πρωθυπουργό και πιθανώς να είναι συνυποψήφιος. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Τα κόμματα άλλωστε ανασυγκροτούνται στα συνέδρια και στα αρμόδια όρ γανα, όχι στα μέσα ενημέρωσης. Οι δηλώσεις για διάλυση της παράταξης και αγκαλίτσες με ΛΑΟΣ γίνονται για να τραβήξει την προσοχή ίσως και για να ανοίξει πόρτα σε άλλη ερωμένη. Βέβαια αυτό δεν το παραδέχεται, λέει ότι από Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτό ισοδυναμεί με δήλωση υπερδραστήριου εραστή που στα καλά καθούμενα δίνει όρκο αποχής. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο βουλευτής δεν ξαναβγαίνει στα πεζοδρόμια, όπως ο Καζανόβας δεν θα φορούσε ζώνη αγνότητας.

Η ελληνική κοινωνία δεν σηκώνει ρεζιλίκια. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Ο κ. Γιάννης Μανώλης πράττει το αντίθετο. Θορυβεί, επιτίθεται, εκθέτει. Μια σκέψη που του πέρασε από το μυαλό, μια κακή σκέψη για την ακροδεξιά, την κοινοποιεί χωρίς να υπάρχει καμία συνεννόηση ή ανάλογη κομματική γραμμή. Δημιούργησε ένα ακόμη επεισόδιο με τη δήθεν παραίτηση. Για όποιον δεν το κατάλαβε κάνει φασαρία μόνο για τον εαυτούλη του. Δεν τον ακούσαμε ποτέ να μάχεται για τους ανέργους της Αργολίδας ούτε να διαμαρτύρεται για τις χαμένες επιδοτήσεις των εσπεριδοειδών. Δεν χαλάλισε ενέργεια για τους ψηφοφόρους παρά μόνο όταν θεώρησε ότι θα χάσει πόντους από την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου. Ας κάνουμε έναν απολογισμό του έργου του: τι έχει προσφέρει στην πολιτική ζωή εκτός από τηλεοπτικό θέαμα και σπιρτόζικους τίτλους εφημερίδων; Θα μπορούσε να ρωτήσει στην Αργολίδα αν τον θεωρούν ικανό και θα μπορούσε να το ρωτήσει με έναν απλό τρόπο: θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα. Το έργο επιβραβεύεται και οι συντοπίτες του δεν θα είχαν κανέναν λόγο να πριμοδοτήσουν τον άνθρωπο του Μαξίμου.

Στην προσωπική ζωή όσα δίνει καθένας τόσα λαμβάνει. Η σταθερότητα βασίζεται εν πολλοίς στη γενναιοδωρία. Η εν οίκω συμπεριφορά του κ. Μανώλη είναι συμπεριφορά εν οίκω ανοχής. Μπήκε στη Νέα Δημοκρατία με τις διαθέσεις του βιαστικού επισκέπτη και εισπράττει ανάλογη μεταχείριση. Η ηγεσία δεν γυρνά καν να τον κοιτάξει. Αλλος ένας που ήρθε περαστικός. Ηρθε και γλυκάθηκε.
Λώρη Κέζα