Επεισόδια στην Τεχεράνη, αμφισβητείται η νίκη του Αχμαντινετζάντ στις εκλογές

Οι μεγαλύτερες αναταραχές που έχουν σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία στο Ιράν σύμφωνα με ανταποκριτές, διαδραματίστηκαν χθες στην Τεχεράνη.

Τα επεισόδια έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής – όταν και ανακοινώθηκε η νίκη Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές – , κορυφώνονται το απόγευμα του Σαββάτου με οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ στο ίδιο τεταμένο κλίμα αναμένεται να κυλήσει και το βράδυ.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Βανάκ στο κέντρο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αχμαντινετζάντ καλώντας τον «δικτάτορα» και καταγγέλλοντας νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Συνθήματα που ακούστηκαν από τους συγκεντρωμένους ήταν επίσης «είμαστε κι εμείς Ιρανοί» και «ο Μουσαβί είναι ο πρόεδρός μας».

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν βίαια από την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας παρενέβησαν και κλείνοντας εφημερίδες και το εκλογικό κέντρο της αντιπολίτευσης. Οι άνδρες της αστυνομίας έριξαν δακρυγόνα και χτύπησαν με τα κλομπ τους διαδηλωτές ενώ σύμφωνα με το Reuters πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις.

Ρεπορτάζ του Reuters