Οι αφανείς ήρωες της ΕΛ.ΑΣ.

Το... ελληνικό CSI, με 22 άτομα και 11 ψυχολόγους, εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά. Τα ευρήματά του έχουν διαλευκάνει πολύ σημαντικές αστυνομικές υποθέσεις
Με πάθος, αυταπάρνηση, πολλή δουλειά, εξαιρετικά αποτελέσματα, διάθεση για μεγαλύτερη προσφορά λειτουργούν εδώ και περίπου μία εικοσαετία δύο πολύ σημαντικά τμήματα της αστυνομίας. Μπορεί να δρουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αυτό δεν καθιστά το αντικείμενό τους λιγότερο ουσιαστικό και καθοριστικό για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Αντίθετα, τα ευρήματά τους αποτέλεσαν τον μίτο της Αριάδνης για την εξιχνίαση εγκλημάτων.
Είκοσι δύο άτομα από το... ελληνικό CSI -το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών - DNA και έντεκα ψυχολόγοι κάνουν τη νύχτα μέρα, αδιαφορώντας για οκτάωρες βάρδιες και διακοπές, προκειμένου να αποδώσουν ......τα μέγιστα δυνατά για έναν φόρτο δουλειάς, αλλά και υποθέσεις που στο εξωτερικό θα χρειάζονταν τουλάχιστον 60 και 62 άτομα αντίστοιχα.
Η βιολόγος Πηνελόπη Μηνιάτη και ο ψυχολόγος Γιώργος Στεφανόπουλος, επικεφαλής αυτών των τμημάτων, καταθέτουν την πολυετή εμπειρία τους στο «Εθνος» και, αν και είναι από τους πρωτεργάτες τους, αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους, που για άλλους θα φάνταζε ρουτίνα, με τον ενθουσιασμό των πρώτων χρόνων και μία διάθεση ανανέωσης και εξέλιξής τους προκειμένου να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στο αστυνομικό έργο.
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ - DΝΑ
Συγκλονιστικές οι στιγμές στην τραγωδία της «Ηelios» και στις φωτιές του 2007
Πηνελόπη Μηνιάτη, αστυνομικός διευθυντής - βιολόγος του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών - DNA
Στον 2ο και 3ο όροφο της οδού Σεβαστουπόλεως 14 λειτουργεί το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών όπου νυχθημερόν 22 άτομα βιολόγοι, βιοχημικοί και τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαλευκανθούν πολύ σημαντικές αστυνομικές υποθέσεις, η πορεία των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ταυτοποίηση γενετικών υλικών.
Η ανάλυση DNA έχει θεωρηθεί από πολλούς το μεγαλύτερο επίτευγμα στον χώρο της εξιχνίασης του εγκλήματος από την εποχή της ανακάλυψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Ξεκινήσαμε ως εργαστήρι το 1994 και έναν χρόνο αργότερα αναλάβαμε τις πρώτες υποθέσεις DNA. Τότε ήμασταν 3 γυναίκες και ένας γραμματέας. Η ομάδα μας ενισχύθηκε το 1999 και το 2003 γίναμε το γνωστό Τμήμα Διεύθυνσης Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το επίπεδο όλων των συνεργατών είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς όλοι είναι κάτοχοι διδακτορικών και επιπλέον η υπηρεσία μας μας πιστεύει και γι αυτό το τμήμα υποστηρίζεται από τα καλύτερα μηχανήματα για την ανάλυση των υλικών.
Εχουμε αναλάβει περισσότερες από 4.500 υποθέσεις, ενώ έχουν εξεταστεί πάνω από 40.000 πειστήρια.
Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα-αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηχανήματά μας είναι πιο πολύπλοκα και από έναν αξονικό τομογράφο.
Η ταυτοποίηση γενετικού υλικού με τη μέθοδο ανάλυσης DNA χρησιμοποιείται ευρέως για την εξιχνίαση της ταυτότητας των δραστών και την ορθότερη απονομή της δικαιοσύνης σε όλες σχεδόν τις επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένες χώρες την τελευταία εικοσαετία.
Από τις πλέον συναισθηματικά φορτισμένες υποθέσεις που ανέλαβε το εργαστήριο ήταν η αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ηelios». Τότε καταφέραμε να διεκπεραιώσουμε την υπόθεση, αντί σε τρεις μήνες που πιστεύαμε, σε μία εβδομάδα. Ηταν το ελάχιστο που οφείλαμε να κάνουμε για τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Εξίσου συγκλονιστικές ήταν και στιγμές στην καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Μείναμε μέχρι και την τελευταία ταυτοποίηση. Κανένας μας δεν διαμαρτυρήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση των πληροφοριών από εμάς πρέπει να γίνεται πολύ διακριτικά, γιατί ο εκάστοτε δράστης αγνοεί ποια είναι εκείνα τα υλικά που εμείς μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να μας οδηγήσουν σε αυτόν, έτσι ώστε να προστατευθεί.
Δύο φορές τον χρόνο στέλνουμε τα δείγματά μας στο εξωτερικό για έλεγχο και με χαρά διαπιστώνουμε ότι έχουμε 100% επιτυχία. Αυτό είναι μία άσκηση καταλληλότητας που επιβραβεύει τη δουλειά μας».
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ