Φοβού τα αντηλιακά

Τι επιθυμεί ένας οπαδός του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού; Αν δεν κερδίσει το πρωτάθλημα η ομάδα του, τουλάχιστον να μην το πάρει ο αιώνιος αντίπαλος. Αυτόν ακριβώς το φόβο ενσπείρει η Ν.Δ. στους οπαδούς της: «Ηττα στις ευρωεκλογές σημαίνει αρχή επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

1 Πρώτος στόχος της Ρηγίλλης είναι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι να μην πάνε για κολύμπι στις 7 Ιουνίου. Και δεύτερος, να μην προτιμήσουν μικρά κόμματα ώστε να μην δώσουν τη χαρά της νίκης στον «αιώνιο αντίπαλο του κόμματός τους».
-Πού ποντάρει η Ν.Δ.; Στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και στην αλαζονεία που ήδη δείχνουν κάποιοι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ.
2 Στην προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών τους, οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος αξιοποιούν οποιαδήποτε ευκαιρία.
Ακόμη και το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», που έθεσε το 1915 η Ρόζα Λούξεμπουργκ και έγινε τίτλος περιοδικού του Κ. Καστοριάδη, έδωσε αφορμή στον Κ. Καραμανλή για αντιπαράθεση με τον Γ. Παπανδρέου, παρά την ανιστόρητη ερμηνεία του συνθήματος.

-Πώς μπορεί η Ν.Δ. να έχει οφέλη;
«Με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι μέσω της .....
.αντίδρασης των αριστερών ψηφοφόρων όταν ακούν το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για σοσιαλισμό, και ο δεύτερος γιατί ο όρος σοσιαλισμός δεν είναι καθόλου ελκυστικός στον μεσαίο χώρο», εξηγεί κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

3 Μετά τα περίφημα «παπαγαλάκια», θα ακολουθήσουν και άλλα σποτ της Ν.Δ. με αρνητική προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

-Στη δεύτερη φάση της καμπάνιας θα επιχειρηθεί η προβολή των θέσεων της Ν.Δ. και η τρίτη θα είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. Αυτός άλλωστε θα προσωποποιεί το βασικό εκλογικό δίλημμα που θέλει να θέσει η Ν.Δ.: «Λαϊκισμός ή υπευθυνότητα».

-Στο σχέδιο ανύψωσης του ηθικού των οπαδών εντάσσεται και η απόφαση να γίνουν, τελικά, ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας με κορυφαίες εκείνης της Θεσσαλονίκης (την τελευταία εβδομάδα) και της Αθήνας στις 5 Ιουνίου.

4 Με τα γκάλοπ να επιμένουν σε πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, η εβδομάδα που ανοίγει αύριο κρίνεται καθοριστική για τη Ν.Δ. Αν αυξηθεί η συσπείρωση των οπαδών της και η διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειωθεί, τότε η Ρηγίλλης θα μπει στην τελική προεκλογική ευθεία με άλλη ψυχολογία.

Διαφορετικά, το πρώτο μέλημα του μεγάρου Μαξίμου την 8η Ιουνίου θα είναι η διαχείριση της ήττας.
enet