Ομερτά στον στρατό για τον θάνατο ενός επιλοχία!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Ο σχεδόν ακαριαίος θάνατος ενός επιλοχία ΕΜΘ στον Έβρο από δάγκωμα φιδιού, ανέδειξε ότι εκείνο που από καιρό πράγματι έρπει ως φίδι στο Ελληνικό στράτευμα, είναι η αντίληψη για την ζωή των υπαξιωματικών και στρατιωτών. Την θεωρούν αναλώσιμο υλικό! Και το χειρότερο. Το παλικάρι έχει πεθάνει εδώ και τέσσερις ημέρες αλλά με προφορική διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ, ο θάνατός του αποκρύφτηκε γιατί επιβλήθηκε στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες ο νόμος της σιωπής!

Ο νέος σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες, απεβίωσε σε χρονικό διάστημα δέκα λεπτών δίχως κανείς να είναι σε θέση να τον συνδράμει, έστω και αν οι ανώτεροί του γνώριζαν πως οι στρατιωτικές ασκήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχουν ως υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο τα δηλητηριώδη φίδια. Αυτά που αντιθέτως με τον αρχηγό ΓΕΣ κατά την τωρινή περίοδο μόλις αφυπνίζονται. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που πρώτον θέτει αυτομάτως υπό αμφισβήτηση τις λειτουργικές ικανότητες του αρχηγού ΓΕΣ και δεύτερον προκαλεί τεράστια ερωτηματικά ως προς την λήψη μέτρων προστασίας του στρατεύματος από κινδύνους εκ προοιμίου γνωστούς. Στις απαντήσεις των ερωτηματικών αυτών βρίσκεται και η κακουργηματική ενοχή του αρχηγού αφού στον εξοπλισμό της ιατρικής ομάδας που συνόδευε (αν συνόδευε) το εν εκστρατεία τάγμα, προφανέστατα αντίδοτο δεν υπήρχε!!

Παρ’ όλ’ αυτά η άσκηση εξακολούθησε κανονικά λες και τίποτα δεν είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει ώστε να εξέλθει ο αρχηγός ΓΕΣ της χειμερίας του νάρκης. Και εξακολούθησε με τους επί ένα πενθήμερο άυπνους εντός των σκηνών τους υπαξιωματικούς και στρατιώτες σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Επειδή τίποτα και κανείς δεν τους εξασφάλιζε πως η μήνις των δηλητηριωδών φιδιών κατά των καταπατητών της περιοχής τους, θα κατευναζόταν αποκλειστικά στον θάνατο του άτυχου νέου.

Αυτό που θα περιμένω το επόμενο διάστημα δεν θα είναι τίποτα άλλο από το να ακούσω τον καταλογισμό των ευθυνών ανάμεσα σε εκείνους που κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο συνέργησαν στον θάνατο του παλικαριού για να σταθούν μηδέ εξαιρουμένου και του αρχηγού ΓΕΣ ενώπιον του στρατοδίκη. Αν δεν συμβεί, ένα έχω να πω. Πως αν ήμουν στην θέση του τραγικού γονιού θα τους δίκαζα εγώ.


Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr