Η Καταιγίδα Παυλίδη φέρνει ναυάγιο στις δημοσκοπήσεις

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής από μεγάλο αριθμό πολιτών

Η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Αρ. Παυλίδη... «βλάπτει σοβαρά την υγεία» της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Η τρικυμία στο «γαλάζιο» νεοδημοκρατικό στρατόπεδο καλά κρατεί και τα μηνύματα που φθάνουν από την εκλογική βάση είναι αποκαρδιωτικά. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που είναι σε εξέλιξη και τις οποίες γνωρίζουν σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης διαμορφώνουν ένα πολύ βαρύ κλίμα. Η ευθεία αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής από μεγάλο αριθμό πολιτών και η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον σε συνδυασμό με την οργή και τον θυμό της εκλογικής βάσης διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Παράλληλα οι δημοσκόποι μιλούν ανοικτά για επερχόμενη «δημοσκοπική κατάρρευση» της ΝΔ.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στην κυβέρνηση δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες της για ανάκαμψη, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που επιχειρούσαν να μεταδώσουν από χθες μια σειρά υπουργών και υφυπουργών. Αντίθετα, πολλά στελέχη της ΝΔ είναι πεπεισμένα ότι οι ......
δημοσκοπήσεις που θα υπάρξουν το Σαββατοκύριακο θα απογοητεύσουν περαιτέρω τη «γαλάζια» βάση και ελάχιστοι, κυρίως όσοι βρίσκονται στο κέντρο του σκληρού «καραμανλικού» πυρήνα, είναι αυτοί που αναμένουνμε ελπίδα τις επόμενες.

Ηδη πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές μεταφέρουν αρνητικά μηνύματα από την περιφέρεια και αναφέρονται σε μεγάλη πτώση της ΝΔ σε αρκετούς νομούς, όπως Β΄ Αθήνας, Α΄ και Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, κ.ά., επικαλούμενοι τη μεγάλη δημοσκόπηση των «καφενείων». Το ίδιο αρνητικό κλίμα μεταφέρουν και οι υπουργοί που περιοδεύουν στην περιφέρεια, μιλώντας για την ηττοπάθεια που επικρατεί στις τάξεις των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα αρνητικά μηνύματα που φθάνουν και άλλοι, πιο «αγχωμένοι», οι «κομματικοί» και όσοι επέμεναν τις προηγούμενες ημέρες αβασάνιστα ότι«μετά την ψηφοφορία για τον Παυλίδη παίρνουμε κεφάλι», αρχίζουν να χαμηλώνουν τους τόνους.

Στην απέναντι όχθη άλλα στελέχη, που δεν είχαν συμμερισθεί τον εαρινό ενθουσιασμό παραγόντων της Ρηγίλλης, σημειώνουν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι «ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς» και για την ανατροπή της υπάρχουσας αρνητικής κατάστασης «ακόμη μακρότερος». Το κρίσιμο ερώτημα για την κομματική ηγεσία είναι αν τα αρνητικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων μπορεί να έχουν θετική επίδραση εν όψει των ευρωεκλογών για να αφυπνίσουν την κομματική βάση και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις του κόμματος.

Από την επεξεργασία των ευρημάτων που γίνεται στο «γαλάζιο» κεντρικό σύστημα προκύπτει απόσταση ανάμεσα στην εικόνα της ΝΔ και στην προσωπική εικόνα του Πρωθυπουργού. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι το κλειδί για τις εξελίξεις. Θεωρούν ότι η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών που δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις τη δυσφορία τους για την πολιτική, τους πολιτικούς, το πολιτικό σύστημα είναι απρόβλεπτη: δυσφορούν και το ερώτημα είναι αν θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη.

Με το όργιο των φημών για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο να επισκιάζει κάθε συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, πολλά προβλήματα καταγράφονται σε όλους τους νομούς. Αδυναμία συστράτευσης των στελεχών, χαμηλό ηθικό, ηττοπάθεια και μεγάλη δυσαρέσκεια από την κομματική βάση. Σε αυτό το τοπίο η Ρηγίλλης αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να συσπειρώσει τη γαλάζια βάση, ενώ πολλά προβλήματα υπάρχουν και στην κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.
Το ΒΗΜΑ