Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Τ.Ερντογάν


Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή στο Reuters ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέδωσε προς έγκριση στον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον κατάλογο με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπό διωγμό είναι ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμτσέκ, καθώς κατηγορήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο για «ανεπάρκεια» στη διαχείριση της κρίσης.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε τον....
αντικαταστάτη του κ. Σιμτσέκ, ο οποίος είναι ο ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατσάν. «Αποφάσισα να κάνω αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε ο υπουργός Οικονομίας να είναι περισσότερο ισχυρός και να διευθυνει την οικονομία με το ένα χέρι» τόνισε.
Στο υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής ορίσθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σιμτσέκ αντικατέστησε στο υπουργείο Οικονομικών τον Κεμάλ Ουνακιτάν, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση για λόγους υγείας.
Στόχος του ανασχηματισμού είναι να αντιμετωπιστεί με νέα δύναμη από το κυβερνών «Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη» η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν οι βασικοί άξονες της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% έως 6% φέτος. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 15,5%, από 11,6% στις αρχές του 2008.
Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ για την παροχή νέου δανείου, το ύψος του οποίου μπορεί να ανέλθει έως τα 45 δισ. δολάρια.