Ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Το έχουμε ξαναπεί: ο σεβασμός προς την έννοια της Δικαιοσύνης είναι αυτονόητος για κάθε λογικό και υπεύθυνο πολίτη. Αλλά ο σεβασμός προς τους λειτουργούς της είναι άλλη υπόθεση. Είναι κάτι που το κατακτούν με τη συμπεριφορά τους. Και ή τον αξίζουν και τον έχουν, ή δεν τον αξίζουν και τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τους τον διασφαλίσει.
Πριν από μισό αιώνα ο Γεώργιος Παπανδρέου το είχε ξεκαθαρίσει όσο πιο επιγραμματικά θα μπορούσε να γίνει. «Και οι κρίνοντες κρίνονται», είχε πει. Και σήμερα οι λέξεις αυτές έχουν ξαναγίνει το ίδιο επίκαιρες με τότε, όταν επανειλημμένως διαπιστώνεται ότι δικαστικοί που κατέχουν κορυφαίες θέσεις και θα έπρεπε να αποτελούν υπόδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους τους, μεταβάλλονται σε διεκπεραιωτές κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ακουσα χθες σ' ένα ραδιόφωνο πως «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι θεσμός και τους θεσμούς πρέπει να τους σεβόμαστε». Κάπου έχουμε χάσει την αίσθηση των λέξεων και των εννοιών. Ο Γ. Σανιδάς δεν είναι θεσμός και άρα είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Είναι απλώς φορέας θεσμού και ως τέτοιος κρίνεται και επικρίνεται αν χρειαστεί, γιατί μέσα από τις κρίσεις και τις επικρίσεις δοκιμάζονται και καταξιώνονται όσοι δικαιούνται να εκπροσωπούν θεσμούς και απαξιώνονται όσοι αποδεικνύονται ανάξιοί τους.

Φυσικά ο Γ. Σανιδάς δεν πρωτοτύπησε με τη.......
νέα παρέμβασή του. Είναι κάτι που είχε ξανακάνει. Αλλωστε στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε κάνει και χειρότερα όταν, πριν ακόμη εξεταστεί έστω και ένας μάρτυρας για το θέμα του Βατοπεδίου, είχε σπεύσει να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους υπουργούς, εμφανίζοντάς τους ως παραπλανηθέντες και χαρακτηρίζοντάς τους έμμεσα ηλίθιους που δεν ήξεραν τι αποφάσεις υπέγραφαν και ποιες συνέπειες προκαλούσαν.

Και μια και αναφερθήκαμε σε συνέπειες, ήδη διαφαίνεται πως οι επιπτώσεις για την κυβέρνηση θα είναι σοβαρότερες από αυτές που εμφανίζεται ότι επιχείρησε να αποτρέψει ο Γ. Σανιδάς με την παρέμβασή του. Το σκάνδαλο δεν επανέρχεται απλώς στην επικαιρότητα, αλλά συνδέεται ευθέως και με διεργασίες που πλήττουν καίρια τη Δικαιοσύνη, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει δήθεν να προστατεύει.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος