Θετική΄΄ χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος την αναφορά του Αμερικανού προέδρου για την Γενοκτονια των Αρμενίων


Τουρκία: «Θετική» η ανακοίνωση Ομπάμα για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων»
Θετική χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων».
«Θεωρούμε θετική την προσέγγιση του προέδρου Ομπάμα σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ στη σχετική ανακοίνωση.
Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δεχθεί ορισμένες διατυπώσεις, που συμπεριλαμβάνονται στην γραπτή ανακοίνωση, καθώς και το σχολιασμό της ιστορίας σχετικά με τα γεγονότα του 1915.
«Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι εκείνη.......
την περίοδο είχαν χάσει επίσης τη ζωή τους στην περιοχή. Η κοινή ιστορία των εθνών των δύο χωρών μπορεί να εξεταστεί μόνο ουδέτερα και με επιστημονικά στοιχεία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ, δήλωσε, από την πλευρά του, πως «δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί να αποφασίζουν για τα ιστορικά γεγονότα». «Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», τόνισε. «Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες, όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αλλά και για τα προβλήματα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για όλα τα θέματα της περιοχής.»