Η Ζούγκλα είναι εδώ

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Οταν αναφερόμαστε στη ζούγκλα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου, είναι συνθήκες, όπου κυριαρχεί το «Δίκαιο του ισχυρού». Ο εφοπλιστής Μανούσης ανακάλυψε ότι στην ανάθεση των άγονων γραμμών επικρατεί ζούγκλα. Ο μέσος Ελληνας πολίτης όμως, βιώνει τη Ζούγκλα καθημερινά και παντού.
Πουθενά δε γίνονται τόσο ορατές αυτές οι συνθήκες ζούγκλας, όσο στην κίνηση στους δρόμους της ελληνικής πόλης, όπου οι ισχυροί και οι λαμαρίνες τους έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων.
Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, ισχύει ο κανόνας «ο αδύναμος έχει προτεραιότητα». Ο ανάπηρος, ο πεζός, μετά ο ποδηλάτης, μετά ο μηχανόβιος, κ.ο.κ.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι Ελληνες. Ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν πάει στο εξωτερικό έχουν ακούσει ότι μόλις ο πεζός πατήσει το πόδι του στο οδόστρωμα, σε σημείο που δεν υπάρχουν φανάρια, αμέσως σταματούν όλα τα οχήματα.
Για τον ίδιο λόγο αλλά και για άλλους σοβαρούς λόγους, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου, σε...... όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων μέσων.
Σε μερικές μάλιστα πόλεις, όπως π.χ. στη Ζυρίχη, τα ΜΜΜ, έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Πέρα από τους λεωφορειόδρομους, έχουν δρόμους αποκλειστικά μόνο για ΜΜΜ και επιπλέον, όταν ένα λεωφορείο ή τραμ, πλησιάζει το φανάρι, αυτό αλλάζει αυτομάτως σε πράσινο. Το αποτέλεσμα αυτής της συγκοινωνιακής πολιτικής, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος της Ζυρίχης, είναι: «το 72% των πολιτών της Ζυρίχης, ακόμη και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ετσι, τα μποτιλιαρίσματα είναι σχεδόν άγνωστα και η μόλυνση, σε σχέση με τα υπάρχοντα οχήματα, μηδαμινή». «Ενας παραπάνω λόγος που μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια πολιτική, είναι και το γεγονός πως επειδή η Ελβετία δεν έχει αυτοκινητοβιομηχανίες, δεν υπάρχει ισχυρό λόμπι υπέρ των αυτοκινήτων. Σε εμάς, ο πεζός είναι βασιλιάς», λέει ο δήμαρχος της πόλης αυτής, που έχει τους πλουσιότερους κατοίκους στον κόσμο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην Αθήνα και με αφορμή την πρόταση για κατάργηση των λεωφορειόδρομων Αθήνα, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.