"Κακά μαντάτα" για το κλίμα


Πιο άσχημα νέα για το κλίμα, από τα ήδη υπάρχοντα, αναμένεται να ακουστούν την Τρίτη στη συνάντηση περίπου 2000 επιστημόνων στην Κοπεγχάγη.


Σκοπός της συνάντησης τους είναι να ανακοινώσουν τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών για την υπερθέρμανση του πλανήτη ενόψει της διάσκεψης κορυφής με θέμα μια νέα συνθήκη για το κλίμα, που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Δανίας, το Δεκέμβριο.


Από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές χώρες όπως η Ελλάδα, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Τη συνάντηση διοργανώνει το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης........
Η παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων σημαίνει ότι οι πολιτικοί ηγέτες τον Δεκέμβριο δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα συνθήκη...


Τη δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών να διαθέσουν τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2020, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ζητάει στο μεταξύ η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.


Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 ευρώ την εβδομάδα για κάθε ευρωπαίο πολίτη