ΜΜΕ ΣΜΗΝΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ!!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην τηλοψία για να πάρει και να σηκώσει όλα τα «δήθεν» που είχαν τα στελέχη της ενδυθεί. Και καταφεύγοντας σε μεταξύ τους δημόσιες ύβρεις έμειναν ενώπιόν σας γυμνοί. Φταίει ο ΑΛΦΑ και οι Γερμανοί αντέδρασαν τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια δίχως ούτε ένα σημάδι αυτοκριτικής. Για να θυμηθώ τον πρώην πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που κάποτε μας είχε όλους προειδοποιήσει ότι: «Να είστε μετρημένοι (συμβολικά και κυριολεκτικά) γιατί κάποια στιγμή θα εισβάλει ένα κεφάλαιο ισχυρό και θα σας πάρει και θα σας σηκώσει μαζί με τα αφεντικά σας!!» Προφητικό.. Αλλά πάντα έχει άδικο όποιος έχει δίκιο πολύ νωρίς.

Της σεισμικής δόνησης από τους Γερμανούς ωστόσο, προηγήθηκαν οι αιματηρές μάχες Κουρή-Κοντομηνά με κάποιους από τους υπολοίπους να τίθενται στο πλάι του πρώτου και κατά το συνήθειο τους παρασκηνιακά. Πόλεμος στον οποίο συμπαρασύρθηκε επιπόλαια η κυβέρνηση προφανώς αποκωδικοποιώντας εσφαλμένα το μήνυμά του. Για να προκαλέσει ως μη όφειλε ένα ακόμη-πλην εκείνου με τον Κυριακού-ρήγμα στις σχέσεις της με τα ΜΜΕ και να αναδειχθεί εξ αυτού το τερατώδες σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ήταν τόσης έκτασης και τέτοιας ποιότητας το μένος του Κοντομηνά κατά του Καραμανλή, που συμμάχησε με τον.. διάβολό του, τον Ριζοσπάστη, για να περάσει το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Του γεγονότος αυτού προϋπήρξε στον ΑΛΦΑ η κακήν κακώς εκδίωξη του γνωστού κυβερνητικού τοποτηρητή στον σταθμό, η οποία επιπλέον συνοδεύτηκε με υπαινικτικές ανακοινώσεις που ελάχιστα απείχαν της καταχρηστικής διαχείρισης. (κακούργημα) Για να καταλήξει αυτός εκδικητικά και κατ’ εντολή των πολιτικών αλλά και των επιχειρηματικών του πατρόνων (λέγε με motor oil) σε κανάλι εχθρικό. Το γνωστό ΚΟΥΡΕΙΟ του Περιστερίου ο ισχυρός άνδρας του οποίου στην λογική της αποπληρωμής παλιών και νέων κοινωνικοοικονομικών χρεών συμπτωματικά προς τον ίδιο μεγαλοβιομήχανο Μιντιάρχη και προστάτη τού νέο-προσληφθέντος σταρ στον σταθμό του, στόχευσε την....... «καθημερινή» εφημερίδα της πλατείας Ομονοίας, όχι μόνο επειδή η συγκεκριμένη δια των πράξεων και των παραλείψεών της δεν στρατεύτηκε ούτε ως εφεδρεία στον πόλεμο κατά του Κοντομηνά αλλά κυρίως επειδή εναντιώθηκε στην χρονική επέκταση της ισχύος του 2%. (Πρόκειται για το γνωστό νομοθέτημα που απαλλάσσει της προσκόμισης παραστατικών για το 2%του τζίρου τους όλα τα έντυπα Μέσα.) Βασικός και γνωστός ισχυρισμός του ΚΟΥΡΕΙΟΥ ήταν και φυσικά εξακολουθεί να είναι πως το έντυπο της πλατείας Ομονοίας δεν έχει χρεία του 2% επειδή η εφοπλιστική δραστηριότητα του μεγαλομετόχου του εξασφαλίζει την δυνατότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος υπονοώντας τάχα πως ο ίδιος και η παρέα του δεν την έχει γι αυτό και το υπερασπίζεται σκούζοντας! Καταγγελία βαριά που φυσικό ήταν να μην μείνει αναπάντητη. Μόλις μερικές μέρες μετά το ΚΟΥΡΕΙΟ δέχθηκε αιφνιδιαστικά την.. αχειραγώγητη(!) επίσκεψη των.. «αδιάφθορων» ελεγκτών ανωνύμων εταιριών που χύνοντας δηλητήριο στον πρωινό καφέ του διδύμου των ιδιοκτητών του, επέβαλαν στο κανάλι το βαρύτατο πρόστιμο των 50 εκ. ευρώ για πλαστά τιμολόγια!

Αυτά δείχνουν πως το σμήνος των μετασεισμών θα αλλάξει τα σύνορα στον χάρτη των μέσων μαζικής επικοινωνίας δραματικά. Άλλωστε ήδη συμβαίνει για παράδειγμα με την χρηματιστηριακή τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ ενός εφοπλιστή για τον οποίο η ΠΕΜΕΝ έχει σύρει παρασκηνιακά τα εξ αμάξης ακυρώνοντας πριν από χρόνια την επιθετική του προσφορά στην εξαγορά της Ολυμπιακής. Του Βίκτωρα Ρέστη..

ΔΟΛ

Μετοχική σύνθεση: Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη 25,879%, Σταύρος Π. Ψυχάρης 25,156%, Βίκτωρας Ρέστης 15,475% Χρήστος Δ. Λαμπράκης 7,364%.(Σημείωση: Το Ίδρυμα Λαμπράκη είναι ψιλός κύριος των μετοχών αυτών ενώ επικαρπωτής τους είναι ο Χρήστος. Λαμπράκης, ο οποίος διατηρεί και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου)
-Τηλεόραση:Mega:22,11%
- Εφημερίδες: «Νέα» , «Νέα Σαββατοκύριακο», «Βήμα» και «Βήμα της Κυριακής», «Αγγελιοφόρος» «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» (33%), «Εξέδρα».
- Περιοδικά: «Ταχυδρόμος», «Γάμος», «Διακοπές», «Marie Claire», «Το παιδί μου κι εγώ», «RAM», «Vita», «National Geographic», «National Geographic KIDS», «ΒΗΜΑgazino», «BHMADONNA» - «ΒήμαΜΕΝ», «TV Guide», «Ακίνητα», «Cosmopolitan» (ΔΟΛ 50% - Hearst International 50%), «Μίκυ Μάους» (ΔΟΛ 50,5% - Εκδοτικές Επιχειρήσεις Χρ. Τερζόπουλου 49,5%), «Close up» (Εκδοτική Βορείου Ελλάδος), «TV Zapping» (Μέλλον Group: ΔΟΛ 50% - Πήγασος 50%).
- Internet: www.in.gr., www.pathfinder.gr, www.shop21.gr με τις εταιρείες ΔΟΛ digital, Phaistos Network, Ramnet, Ramnet Shop Intertopics κ.ά.
- Εταιρείες παραγωγής: Studiο ΑΤΑ (95%), Studio Παιανίας (25%).
Διανομή Τύπου: Άργος (ΔΟΛ 38,7%), Άργος Ευρώπη ΕΠΕ (Άργος 60% - Ευρώπη40%).
- Βιβλίο: Ελληνικά Γράμματα (100%), Παπασωτηρίου (37%).
- Εκτυπώσεις: Ίρις Εκτυπώσεις (ΔΟΛ 50% - Πήγασος 50%), Multimedia (100%).
-Τουρισμός: Eurostar (Travel Plan, Τρίαινα Travel).
- Real Estate: Μιχαλακοπούλου ΑΕ (100%) εταιρεία του νέου κτιρίου του ΔΟΛ.
Ποια σχέση έχουν τώρα όλα αυτά με την πραγματική ενημέρωσή μας; Ασφαλώς καμία. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Έτσι κι αλλιώς και προ της εισβολής των Γερμανών κρατούσε η ενημέρωση αποστάσεις ασφαλείας από τον λαό. Μην τύχει και ο λαός ξυπνούσε και φρέναρε ξαφνικά. Για να σπάσει πέφτοντας επάνω του τα μακιγιαρισμένα μούτρα της..



Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr