Ο Πρωτοεμφανιζόμενος Κομήτης Lulin θα είναι ορατός από τη Γη στις 24 Φεβρουαρίου


Ο Lulin, ένας κομήτης που για πρώτη φορά εισέρχεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα (ήδη φαίνεται με γυμνό μάτι σε μερικές περιοχές), ίσως αποτελέσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα όταν πλησιάσει τη Γη στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Luliin, ο οποίος πρωτοανακαλύφθηκε από ένα νέο κινέζο αστρονόμο τον Quanzhi Ye το 2007, πρόκειται να περάσει σε απόσταση 61 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη (περίπου το 41% της απόστασης Γης-Ήλιου - δηλαδή 0.41 αστρονομικές μονάδες). Πήρε την ονομασία του από το παρατηρητήριο στην Taiwan από όπου ανακαλύφθηκε. Ο Lulin φαίνεται ως πράσινος επειδή το φως του ήλιου φωτίζει δύο βασικά αέρια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρά του (δηλαδή στην αέρια μάζα που δημιουργείται όταν ένας κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, εξαιτίας της τήξης παγωμένων αερίων).....


Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι ο κομήτης θα φτάσει σε μέγιστη λαμπρότητά τάξης 4 ή 5, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αμυδρά ορατός με γυμνό μάτι από μερικές τοποθεσίες κατά τις βραδυνές ώρες. Με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα είναι ένας εύκολος στόχος. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Lulin θα βρίσκεται κοντά στον Κρόνο (στον ουράνιο θόλο όχι στην πραγματικότητα). Ο Κρόνος θα είναι ορατός με γυμνό μάτι και με λίγη τύχη το ίδιο θα συμβαίνει και με τον κομήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του κομήτη στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και ότι πιθανότατα (όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κομήτες) ξεκίνησε την πορεία του από το νέφος του Oort.
Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του κομήτη ένα παχύ στρώμα οργανικών υλικών (ως συνέπεια του επί αιώνες βομβαρδισμού του από τις κοσμικές ακτίνες). Η ύπαρξη ενός τέτοιου στρώματος είναι πιθανόν να μειώσει το εντυπωσιακό φαινόμενο της "ουράς" των κομητών, το οποίο όπως προαναφέρθηκε προκαλείται από την τήξη παγωμένων υλικών καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο.

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να τον παρατηρήσουν χρησιμοποιώντας όργανα τελευταίας τεχνολογίας όπως το τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων της NASA στη Hawaii, τα οπτικά τηλεσκόπια στο Mauna Kea κ.λ.π.


paideia-gr