Ακατάλληλοι πολλοί αστυνομικοί να φέρουν όπλο

Μετά την κατακραυγή από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και τις επιθέσεις αστυνομικών κατά αθώων πολιτών, ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαδικασία ψυχολογικής - ψυχιατρικής εξέτασης των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους να φέρουν όπλο. Προτεραιότητα εξέτασης, λόγω των πρόσφατων περιστατικών, έχουν όσοι υπηρετούν στα τμήματα της Αθήνας και συγκεκριμένα της Ομονοίας, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν αστυνομικοί αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", από τους πενήντα πρώτους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που πέρασαν από εξέταση, οι τρείς κρίθηκαν ακατάλληλοι να φέρουν όπλο.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι με το πέρας της διαδικασίας μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα κληθούν να αποχωριστούν το όπλο τους κάτι το οποίο προφανώς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των υπηρεσιών. Εξάλλου, αν αναλογιστούμε ότι το σώμα των αστυνομικών που πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση ξεπερνά τα 50.000 άτομα, τότε με βάσει τα πρώτα δεδομένα, ένας στους 17 αστυφύλακες, πάνω δηλαδή από 3000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, θα χρειαστεί να αφοπλιστούν.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η διαδικασία εξέτασης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους καθώς μέχρι στιγμής ο αριθμός των ψυχιάτρων- ψυχολόγων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. και είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση των αστυνομικών, δεν ξεπερνούν τους έντεκα ενώ αναμένεται η πρόσληψη άμεσα μόνο οκτώ επιπλέον επιστημόνων και η προκήρυξη πρόσληψης άλλων δεκαπέντε στο επόμενο διάστημα.

Ανησυχίες επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η τελική απόφαση για το αν κάποιος θα φέρει πράγματι όπλο δεν θα ληφθεί μόνο από τους ψυχολόγους αλλά από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γεγονός που αφήνει περιθώριο για μεροληπτική αντιμετώπιση προς άτομα που έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα.