Εκλογικός προβληματισμός

Γράφει Ο Ριχάρδος Σωμερίτης

Ενα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά
του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η παντοδυναμία του εκάστοτε αρχηγού-πρωθυπουργού. Με δύο προϋποθέσεις: ότι το κόμμα του διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή· και ότι, τουλάχιστον, ο ίδιος είναι ικανός να εποπτεύει τα πάντα και να αποφασίζει. Αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Και ο κ. Καραμανλής δεν ελέγχει τα πράγματα. Αν είχε αυτή την ικανότητα, παρά την οριακή πλειοψηφία, θα είχε απαλλάξει την κυβέρνησή του από ορισμένους τουλάχιστον υπουργούς που η αποτυχία τους «βγάζει μάτι».

Να γιατί υπάρχει θέμα νέων εκλογών. Η χώρα χρειάζεται μια κυβερνητική ομάδα που να μπορεί να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Κρίση και μαζί με αυτήν πολλά άλλα σοβαρότατα προβλήματα του τόπου. Γνωστός ο κατάλογός τους. Περιλαμβάνει την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια και την Τρομοκρατία, το Περιβάλλον. Αλλά, όπως όλοι σημειώνουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι όποιες εκλογές δεν θα εξασφαλίσουν για το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα πραγματική αυτοδυναμία. ΠαΣοΚ και Συνασπισμός θα μπορούσαν να συμμαχήσουν και να την εξασφαλίσουν με βάση ένα κοινό ρεαλιστικό προγραμματικό συμβόλαιο. Αλλά η σημερινή ηγεσία του Συνασπισμού δεν θέλει να κυβερνήσει. Ισχυρίζεται ότι εργάζεται με αγώνες για κάποιο φωτεινό αριστερό αύριο. Χωρίς τους «προσκυνημένους» κεντροαριστερούς...

Φυσικά, στη δημοκρατία, λένε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να το δεχτούμε, παρά τα τόσα αντίθετα προηγούμενα. Αλλά με όρους. Ο πρώτος: ότι το κάθε κόμμα παρουσιάζει ένα ειλικρινές πρόγραμμα εφικτών λύσεων και όχι τα μεγαλόστομα γνωστά, πρόγραμμα σύμφωνο με τις αρχές του που θα έπρεπε να καθορίσει δημόσια. Ο δεύτερος: ότι ο κάθε πολίτης αποφασίζει έχοντας σκεφτεί τις συνέπειες της ψήφου του για το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο για το βόλεμα της κορούλας του.

Αυτή τη στιγμή κρίνονται πολλά, ακόμα και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και η εσωτερική ειρήνη. Αν γίνουν εκλογές, που πρέπει να γίνουν, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε λύσεις και όχι σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Είναι δυστυχώς σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτε το νέο και πειστικό να προτείνει εκτός από την επικίνδυνη κυβερνητική μιζέρια της. Το ΠαΣοΚ θα μπορούσε κάτι το τολμηρά νέο, αλλά συσπειρώνοντας ταυτόχρονα και όλα τα ικανά αλλά «τιμωρημένα» στελέχη του που μας έφεραν στην Ευρώπη. Αρκεί για αυτό λίγος δημοκρατικός πολιτικός πατριωτισμός.

Ριχάρδος Σωμερίτης