Οι προτάσεις των πρυτάνεων για τις εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια


Διαφωνούν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ με την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια λόγω έλλειψης υποδομών, αλλά και με το προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή των υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Στην πρότασή τους σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται πέντε σημεία:

* Η ανάγκη αποσύνδεσης του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Η διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων με τη μορφή της εξεταστικής διαδικασίας σε εθνικό επίπεδο από φορέα που θα ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας.

* Η εξέταση των υποψηφίων μόνο σε 4-5 μαθήματα ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο του κάθε υποψηφίου. Παράλληλα ο περιορισμός των γνωστικών αντικειμένων, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στα ιδρύματα της πρώτης επιλογής τους.

* Το αίτημα να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης και στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στα προγράμματά τους.

* Η διατήρηση της βάσης του «δέκα» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία και αποτελεί ένα «φίλτρο» για την πρώτη αξιολόγηση των νέων φοιτητών των πανεπιστημίων.

Η πρόταση της επιτροπής των πρυτάνεων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να επικυρωθεί από τους επικεφαλής των ΑΕΙ προτού παρουσιαστεί επισήμως στη Σύνοδο Πρυτάνεων το διήμερο 6-7 Μαρτίου στο Καρπενήσι.