Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΧΑΤΖΑΡΑ

Πήραμε ένα e-mail απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα του Σπύρου Χατζάρα Νέος Γύρος κατά των δημοσιογράφων με νέο Συνασπισμό
και το δημοσιεύουμε.


Αξιότιμε κε Χατζάρα,

Με λύπη μας διάβασαμε ένα κείμενό σας που αποστείλατε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορα μπλογκ, κατηγορώντας μεταξύ αυτών και εμάς. Μια ομάδα πραγματικά ανέργων συναδέλφων σας. Μας αποκαλέσατε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λοιπών ψυχότροπων ουσιών. Εμείς οι συνάδελφοί σας-και το τονίζω-δεν θα πέσουμε τόσο χαμηλά, απαντώντας σε ύφος και λεξιλόγιο που ταιριάζει σε ανθρώπους του υποκόσμου.

Εχουμε και την απαραίτητη μόρφωση και τη παιδεία ώστε να μην αναγκαζόμαστε να πέφτουμε σε τέτοιο επίπεδο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Αυτό εδώ το μπλοκ δεν αποτελεί ένα μπλοκ “μάχης”. Δεν έχουμε πόλεμο με κανέναν, ούτε επιχειρούμε να ανοίξουμε μέτωπο ή μέτωπα με κανέναν. Δεν είμαστε “στρατιώτες” ούτε επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολέμους. Η βία, σωματική και πνευματική είναι ενέργειες καταστολής τις οποίες χρησιμοποιούν οι αλαζόνες και οι φοβισμένοι. Δεν είμαστε τίποτε από τα δύο.

Για εμάς όλοι είμαστε συνάδελφοι. Παρά το γεγονός ότι ανήκετε στη “γενιά των 10000 ευρώ” και εμείς στη “γενιά των 00000 ευρώ” δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μαζί σας. Μάλλον εσείς έχετε μαζί μας.

Πρέπει να καταλάβετε ό,τι απλά γράφουμε εδώ αυτά που δεν θέλετε εσείς και άλλοι να ξέρουν. Μας αντιμετωπίζετε ως παρίες και παράσιτα. Κάνετε λάθος όμως. Δεν είμαστε. Δεν παρακαλέσαμε, δεν “γλείψαμε”, δεν ζητήσαμε τίποτε από κανέναν και από καμία “ομάδα” της ΕΣΗΕΑ. Δεν είμαστε μπλε, δεν ήμαστε πράσινοι, δεν είμαστε κόκκινοι. Είμαστε όμως “κίτρινοι”. Κίτρινοι από το θυμό μας για την αντιμετώπισή σας.

Εσείς που πρεσβεύετε την ιδεολογία και τον σεβασμό στη δεοντολογία κάνετε τόσο απρεπείς επιθέσεις, σε ανθρώπους που είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα;

Μας κατηγορείτε γιατί είμαστε ανώνυμοι;

Ξέρετε γιατί;

Γιατί σας φοβόμαστε εσάς και τους ομοίους σας κύριε συνάδελφε. Γιατί και εσείς κινείτε τα νήματα σε ένα θίασο κουκλοθεάτρου. Γιατί ξέρουμε τι μας περιμένει από το “εκτελεστικό απόσπασμα” της ΕΣΗΕΑ αν γράψουμε επώνυμα. Ηδη έχουμε “εκτελεστεί” μια φορά. Εξάλλου έχετε και μια ειδικότητα στην-εκ του ασφαλούς-εκτόξευση πικρόχολων σχολίων και στο να κρίνετε τους πάντες και τα πάντα ως “Πάπας”. Εμείς “δυστυχώς” δεν αποκτήσαμε τέτοιες ικανότητες και ούτε το επιθυμούμε.

Μήπως αυτή σας η οργίλη αντίδραση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ;

Ειλικρινά μας είναι παντελώς αδιάφορο. Δεν ψάχνουμε καρέκλες κύριε Συνάδελφε.

Να εκλεγείτε, να το γιορτάσετε και να νιώσετε ισχυροί και δυνατοί σαν μογγολικά άλογα στις πεδιάδες των Αλτάι. Ομως δεν θα πάψετε ποτέ να είστε όμοιοι με αυτούς που υποτίθεται ότι ελέγχετε. Την κακώς εννοούμενη και ασκούμενη εξουσία, κύριε συνάδελφε.

Σε ότι αφορά τη λίστα με τα ονόματα των συντακτών που δουλεύουν σε κρατικές θέσεις, να σας ξεκαθαρίσουμε ότι και αυτή μας είναι παντελώς αδιάφορη. Ούτε εμείς την βγάλαμε και ειλικρινά αν την είχαμε δεν θα τη δημοσιοποιούσαμε. Δεν είμαστε μνησίκακοι.

Δικαίωμά σας να έχετε όχι μια αλλά είκοσι δουλειές. Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους υποστηρίζοντας αυτά που και εσείς έχετε πει κατά καιρούς, όπως το “δουλειά για όλους”.

Δεν θέλουμε να υπάρχουν άνεργοι, αυτός είναι ο σκοπός μας.

Αν κάποιοι από αυτούς που έχουν τόσες δουλειές έσπευδαν στην ΕΣΗΕΑ και έλεγαν: “έχω δέκα δουλειές θέλω τρεις άνεργοι να πάρουν τις τρεις από τις δέκα που έχω” πόσο πιο καλύτερα δεν θα ήταν τα πράγματα;

Θα έδιναν χαρά και ελπίδα σε πολλές οικογένειες, πιστέψτε με. Υπάρχουν συνάδελφοί σας που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία ούτε καν τα φαντάζεστε και αν τα σκεφτήκατε θα ιδρώσατε και μόνο στην ιδέα, είμαστε σίγουροι γι' αυτό.

Ισως να μας αντιμετωπίζετε τόσο απαξιωτικά γιατί εμείς είμαστε η σκιά της δημοσιογραφίας που δεν θέλετε να αποκαλύψετε στους υπολοίπους συναδέλφους μας. Τους μιλάτε για “φως”. Τους μιλάτε για ελπίδα. Μόνο που το “φως” είναι τεχνητό και η ελπίδα ψεύτικη. Είμαστε η σκιά του ζοφερού μέλλοντος μας και προσπαθούμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας.

Σίγουρα όμως δεν είμαστε ελεγχόμενοι και αυτό πρέπει να το κατανοήσετε μια και δια παντώς. Δεν μας πληρώνει ο κ. Σόρος (αν είναι δυνατόν!) να κάνουμε επιθέσεις. Δεν χρηματιζόμαστε από κανέναν. “Η αλήθεια δεν έχει χορηγό” βάζετε στην εκπομπή σας ως τίτλο.

Σας πειράζουν λοιπόν οι αλήθειες που λέμε;

Μπορεί εσείς να μη βρεθείτε στο δρόμο ποτέ-και το ευχόμαστε. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες συνάδελφοί μας που κινδυνεύουν. Αν αυτό σας λέει κάτι ας σταματήσετε εδώ.

Εδώ είμαστε για να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Ελεύθερα πνεύματα είμαστε όπως κι εσείς. Μπορείτε να μας απαντήσετε και να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο, δεν το αρνούμεθα και ούτε πρόκειται.

Αλλά σας παρακαλούμε, ας κρατήσουμε ένα επίπεδο και ας σταματήσουμε να “πληγώνουμε” τη δημοσιογραφία. Αρκετά έχουμε πράξει γι' αυτό.

Υ.Γ. Λυπούμεθα που δεν μπορούμε να σας κεράσουμε έναν καφέ στην Βαλαωρίτου όπου συχνάζετε, και να τα λέγαμε από κοντά, αλλά είμαστε άνεργοι κύριε συνάδελφε και ανάμεσα σε έναν καφέ και τα τσιγάρα μιας εβδομάδας θα προτιμήσουμε τα τσιγάρα...


Με εκτίμηση

Συντακτική Ομάδα
Άνεργων Δημοσιογράφων