Για το καφενείο μας

TOP 100 BLOGS

Τα πιο δημοφιλή blogs Δείτε εδώ

Γράφει ο Ευθύλογος


Κανονικά ο καφετζής θα έπρεπε να πανηγυρίζει σήμερα!
Πέτυχε το ακατόρθωτο!
Το Καφενείο είναι έβδομο στην κατάταξη των TOP 100 BLOGS.



Τα blogs που προηγούνται, τα διαχειρίζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ή ανήκουν σε ομάδες που προφανώς διαθέτουν μέσα πολύ ανώτερα από αυτά που διαθέτει ο «ξυπόλητος Καφετζής» όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του σε πρόσφατη ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών.


Πολλοί φίλοι συνέβαλαν με τις αναρτήσεις και τα σχόλιά τους για να φτάσει το Καφενείο σ’ αυτή την επίζηλη θέση.


Εκείνο όμως που εκτιμήθηκε πιο πολύ από τους θαμώνες του Καφενείου, πιστεύω ότι είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση που αποδεχθήκαμε ΟΛΟΙ, ότι «Στο Καφενείο θα ακούγονται όλες οι απόψεις».


Το Καφενείο μέχρι τώρα υπήρξε μια όαση δημοκρατικού διαλόγου και πολιτισμένης ανταλλαγής απόψεων και έτσι πρέπει να το κρατήσουμε.
Και θα επαναλάβω αυτό που έχω πει στα πρώτα βήματα του Καφενείου, ότι ο διάλογος δεν πρέπει να γίνεται για να επικρατήσει η άποψή μας αλλά για να βεβαιωθούμε για την ορθότητα της απόψής μας.


Πιστεύω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με μια επισκεψιμότητα που σε κάποιες περιπτώσεις προσέγγισε και ξεπέρασε τους 4000 χωριστούς επισκέπτες, έχουμε πλέον χρέος να διατηρήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού το επίπεδο του Καφενείου.
Προφανώς θα υπάρξουν και κάποιες στιγμές έντασης και οξείας αντιπαράθεσης, άλλωστε είμαι ο πρώτος που σε ανύποπτο χρόνο είχα διατυπώσει την άποψη ότι


«Καφενείο είναι να πάρει ο διάολος, δεν είναι εκκλησία!».


Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι, όταν διεκδικούμε το (κατά τη γνώμη μας) δίκιο μας με τρόπο που προσβάλλει τον συνομιλητή, ήδη έχουμε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Όταν αντικαθιστούμε ή συνοδεύουμε τα επιχειρήματα με ύβρεις και χυδαιότητα που εκτοξεύουμε «εν βρασμώ ψυχής» δημιουργούμε στους θαμώνες – αναγνώστες ένα αρνητικό κλίμα που προφανώς είναι έξω από το πλαίσιο επιδιώξεων και του Καφετζή και (υποθέτω) των άλλων συντελεστών της λαμπρής πορείας του Καφενείου.
Αγνοούμε τον βασικό νόμο «δράσης – αντίδρασης» που ισχύει σε όλα τα πεδία;
Ή μας διαφεύγει ότι όταν θέλουμε να πείσουμε κάποιον να ασπαστεί την άποψή μας, το επιτυγχάνουμε ασφαλέστερα με προσέλκυση και όχι με «σπρωξιές»;
(που εδώ βέβαια σημαίνουν την λεκτική βία).


Το Καφενείο είναι ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης και τέτοιο πρέπει να παραμείνει.
Όταν φτάνουμε στο ακραίο μέτρο της ενεργοποίησης του μετριασμού, σημαίνει ότι κάποιοι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Ελπίζω όχι σκόπιμα.


* * * * * * *


Ευθύλογος

Υ.Γ. Θεωρώ αυτονόητο ότι όσο οι αναφορές στο καφενείο και η επισκεψιμότητα αυξάνει, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να νοιώθουμε την ευθύνη για τα γραφόμενά μας.

Ο ίδιος