«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια»

ή

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Δανείστηκα τον τίτλο από το θέατρο του παραλόγου, γιατί οι επαναληπτικοί και δίχως νόημα διάλογοί του, ταιριάζουν με όλα αυτά που βιώνουμε εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον υπότιτλο τον δανείστηκα από ένα σύνθημα που διάβασα σε έναν τοίχο: «να τους φάμε πριν μας φάνε». Επειδή όμως δεν μπορούν να μας φάνε, ούτε να τους φάμε, «ας τους τρελάνουμε τουλάχιστον πριν μας στείλουν εκείνοι στο τρελάδικο». Σαν ένας που βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας, παραθέτω μερικές ειδήσεις σε μια χαοτική σειρά και ασύνδετες μεταξύ τους, γιατί έτσι μου έρχονται, οι οποίες όμως συνθέτουν ένα νόημα και μια ιδεολογία νεοσυντηρισμού.. Ας δούμε μόνο μερικές ειδήσεις των τελευταίων τριάντα ημερών για να καταλάβουμε που το πάνε.

Πρώτη είδηση: Στο χθεσινό του φύλλο, το γερμανικό περιοδικό Capital, γράφει: «μέσα στο 2008, οι 20 πλουσιότερες οικογένειες της Γερμανίας έχασαν 39 δις ευρώ. Κάποιες από αυτές κλονίστηκαν κάπως, καμία όμως δεν έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». 20 γερμανικές οικογένειες έχασαν περισσότερα από το ετήσιο εισόδημα 900 εκατομμυρίων αφρικανών!!! Αυτό που συνέβη στη Γερμανία συνέβη, σε όλες σχεδόν τις χώρες τη ΕΕ. Κάποιοι λίγοι είχαν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια έναν τεράστιο πλούτο και παρά την κρίση εξακολουθούν έχουν τεράστια αποθέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και ο κος Βγενόπουλος της Marfin ζήτησε από τους μεγαλομέτοχους των τραπεζών «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» αντί να το βάλουν στην δική μας κάνοντας χρήση των 28 δις του κρατικού κορβανά. Κάτι παραπάνω ήξερε ο άνθρωπος από εμάς. Εδώ και χρόνια οι τραπεζίτες όλων των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών επαναλαμβάνουν σαν επωδό τα ίδια και τα ίδια: «αν θέλουμε να γίνουμε η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου θα πρέπει να μειώσουμε το εργατικό κόστος, να μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και κυρίως τις δαπάνες στον κοινωνικό τομέα». Με λίγα λόγια, και στις καλές εποχές αλλά και στις κρίσεις, οι εργαζόμενοι, οι μη έχοντες, καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο τα κέρδη αλλά και τις ζημιές τους.

Δεύτερη είδηση: Πριν ένα μήνα, το βρετανικό περιοδικό The Spectator, σε κύριο άρθρο του, που αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες έγραφε, πως «την κύρια ευθύνη για την πρόσφατη οικονομική κρίση την φέρει η αριστερά»(εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι). Για το Spectator, μέχρι και οι Κλίντον και Μπλερ είναι αριστεροί, που μετά τη χρυσή εποχή των Ρήγκαν και Θάτσερ, μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.