Τελειώνει το ρευστό στα Δημόσια ταμεία;;

Tην ώρα που το Δημόσιο πρέπει να δανειστεί περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ το 2009, με πιο δυσμενείς όρους από ότι τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ο φόβος η χώρα να ξεμείνει από ρευστό τον Φεβρουάριο. Αυτό προκύπτει απο τη μείωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς τη χώρα μας, που αποτυπώνετε στο σπρεντ των ομολόγων. Το spread των 10ετών ομολόγων έφθασε τις 199 μονάδες βάσης την Πέμπτη και τις 203 την Παρασκευή, ενώ τα spread των 3ετών και 5ετών ομολόγων ξεπέρασαν τις 200 μονάδες βάσης (215 και 230 αντιστοίχως).

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού για το επόμενο έτος.

Πάντως, οι χρονικά ταυτόχρονες ανακοινώσεις παραγωγικών υπουργείων για προκαταβολές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για τους αγρότες, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οδεύουμε προς τις κάλπες.

Γεγονός που έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.

flash