Νέα Μέσα - κοινωνικά δίκτυα: Η φύση & το μέλλον τους...


Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό (online και offline) για τα blogs. Eίναι καιρός να ανοίξουμε λίγο την οπτική γωνία, για να κατανοήσουμε το ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο των Νέων Μέσων και των social networks, μέσα στα οποία εντάσσονται και τα blogs.


Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που ένας φίλος και πρώην συνάδελφος, μου πρωτο-μίλησε για τα Νέα Μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Μόλις είχαν φθάσει στην Ελλάδα από την γενέτειρα τους τις ΗΠΑ, με τρία περίπου χρόνια καθυστέρηση. Από τότε μας έχουν κατακλύσει blogs, online κοινότητες, youtube, internet tv, podcasts, wikis, twitter, facebook και πάει λέγοντας! Ποια είναι όμως η σημασία τους και τι είδους καταλυτική επίδραση έχουν πάνω στους ανθρώπους ως σύνολο;..


Στην παρούσα φάση της ιστορίας, όπου τα πάντα αλλάζουν με αστρονομική ταχύτητα και η ανθρώπινη γνώση διπλασιάζεται κάθε διετία, ο κάθε χρόνος της ζωής μας αποκτάει σημασία (βλ. σχετικό βίντεο). Το ανθρώπινο είδος εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τους γνωστούς μηχανισμούς της φυσικής επιλογής, οι οποίοι μας επέτρεψαν να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε ως είδος, όπως είμαστε σήμερα. Μόνο που η εξέλιξη του ανθρώπου στην αρχή του “ταξιδιού” απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ τώρα απαιτεί χρόνια, ή και μήνες!..

Θα διατυπώσω ένα ασυνήθιστο παραλληλισμό-αναλογία μεταξύ του θαύματος του ανθρώπινου οργανισμού και της σημερινής ανθρωπότητας (παγκόσμιας κοινότητας), για να φωτίσω την φύση των Νέων Μέσων και το μέλλον τους.


Ο ανθρώπινος οργανισμός προέρχεται από ένα μακρύ ταξίδι, στην αρχή του οποίου αποτελείτο από λιγοστά κύτταρα χαμηλής ατομικής και συλλογικής ευφυίας. Τα ζωντανά εκείνα κυτταρικά σύνολα, βάσει της θεωρίας του Δαρβίνου, κατάφεραν με την ατομική και κυρίως την συλλογική τους ευφυΐα να επιβιώνουν, να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται. Στην πορεία, τα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος έφθασαν και ξεπέρασαν σε πληθυσμό τα δισεκατομμύρια. Ανέπτυξαν την ικανότητα να επικοινωνούν, παρόλο τον τεράστιο αριθμό τους, με απόλυτη αμεσότητα, να έχουν κοινή αντίληψη των εξωτερικών και εσωτερικών ερεθισμάτων, να συνεργάζονται, να κατανέμουν τις εργασίες, να είναι παραγωγικά και αποτελεσματικά, να εντάσσονται και αυτορρυθμίζονται ταχύτητα σε αμέτρητες παράλληλες λειτουργίες συλλογικών υποσυστημάτων, διατηρώντας πάνω από όλα την καλή λειτουργία του συνόλου. Τα κύτταρα γεννώνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, εργάζονται ακατάπαυστα και συνεισφέρουν, το καθένα ως άτομο και όλα μαζί στον ενιαίο οργανισμό, έτσι ώστε αυτός να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, προς όφελος όλων των μελών που τον απαρτίζουν!..


Κάποια στιγμή, ένα μόνο από τα πολλά ζωντανά είδη - ό άνθρωπος - απέκτησε αυτοσυνειδησία, δηλαδή αντελήφθη τον εαυτό του και την ύπαρξη του, κάτι που τον ξεχώρισε αμέσως. humanbodyΣε εκείνο το στάδιο, η εξέλιξη του επιταχύνθηκε σημαντικά με βάση τον καταλύτη της κοινωνικοποίησης. Δηλαδή ο άνθρωπος πολλαπλασίασε τις δυνατότητες επιβίωσης και εξέλιξης του δημιουργώντας κοινότητες και λειτουργώντας μέσα σε αυτές. Ή αλλιώς, πέρασε ο ίδιος ως ενιαίο οργανικό σύνολο, από το ατομικό επίπεδο, στο συλλογικό-κοινωνικό.

Στην πορεία της ιστορίας, ο ρυθμός εξέλιξης της ανθρωπότητας επηρεάστηκε από κάποιες σημαντικές τεχνολογικές και κοινωνικές επαναστάσεις. Η εφεύρεση της τυπογραφίας, μετέφερε την μέχρι τότε συσσωρευμένη παγκόσμια γνώση από τα χέρια της εκκλησίας, στα χέρια των κοινωνιών του κόσμου με την μορφή βιβλίων. Η τεχνολογία, υπήρξε ο καταλύτης της κοινωνικής εξέλιξης. Μετά ήρθε η τεχνολογική και κοινωνική επανάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, που έφερε στους ανθρώπους αυτονομία αλλά και ζωντανή, άμεση, απομακρυσμένη επικοινωνία, τηλεφωνική στην αρχή και τηλεοπτική στην συνέχεια.

Η τελευταία τεχνολογική επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το διαδίκτυο, τα Νέα Μέσα και τα social networks. Σε αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να παραλληλίσουμε την τελειότητα του ανθρωπίνου οργανισμού με την υπό εξέλιξη τελειότητα του ανθρωπίνου είδους ως σύνολο. Της ανθρωπότητας δηλαδή, η οποία κατοικεί ως ένας οργανισμός, σε ένα “σώμα” που το λέμε παγκόσμιο χωριό.


Αυτά είναι λοιπόν κατά την άποψη μου τα Νέα Μέσα, τα κοινωνικά δίκτυα και η σημασία τους. Αποτελούν τον “τρόπο” που προέκυψε εξελικτικά και νομοτελειακά προκειμένου ο άνθρωπος να αυτοσυνειδητοποιηθεί ως ανθρωπότητα. Τον τρόπο, να δημιουργήσει συλλογική γνώση και ευφυΐα - απείρως ισχυρότερη από την ατομική ευφυΐα......................................

...........................................

Διαβάστε την συνέχεια στο fotisbobolas.wordpress.com