Οι αμαρτίες της Ολυμπιακής τα Golden Boys & oι επιδιώξεις τους

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Την κατάντησαν και τώρα την τεμαχίζουν σαν αγελάδα. Δεν έχω ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γίνει με την Ολυμπιακή, ούτε όμως μπορώ να πω, πως δεν μ΄ ενδιαφέρει τι θα γίνει. 22 χρόνια στο εξωτερικό, παρότι είχα τσακωθεί άπειρες φορές με αγενείς υπαλλήλους της και είχα πει πως δεν ξαναταξιδεύω με την Ολυμπιακή, τελικώς υπέκυπτα και την προτιμούσα πάντα, τουλάχιστον εκεί όπου αυτό ήταν δυνατό. Όταν βλέπαμε το γνωστό σήμα της σε ξένες χώρες, το μοναδικό ελληνικό έμβλημα, νιώθαμε την παρουσία της Ελλάδας. Για να είμαι όμως δίκαιος, θα πρέπει να πω πως είχα συναντήσει πολλές φορές κατανόηση από υπαλλήλους της που δεν την είχα βρει σε άλλες εταιρείες, όπως την KLM ή τη Lufthansa. Ηταν λίγοι επαγγελματίες, που είχαν προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με ρουσφέτι και με αυτό μπαίνω κατ ευθείαν στο θέμα. Βρίσκεσαι σε μια παρέα που είναι και ένας υπάλληλος της Ολυμπιακής. Η πιο συνήθης ερώτηση είναι: «μπήκατε επί Ακριβάκη ή επί ………», που υπονοούσε ότι όλοι σχεδόν «έχουν μπει με μέσο» και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της Ολυμπιακής και όλων σχεδόν των ΔΕΚΟ. Για δεκαετίες, γνωρίζαμε ότι πρόεδροι της Ολυμπιακής και των θυγατρικών της έμπαιναν αποτυχόντες βουλευτές. Για δεκαετίες γνωρίζαμε ότι η Ολυμπιακή είχε την πρώτη προτεραιότητα στην επιλογή των ρουσφετιών μας και το βρίσκαμε φυσιολογικό. Παρότι ήμουν δημόσιος υπάλληλος στη Γερμανία για 11 χρόνια και τα παράτησα για να έρθω στην πατρίδα μου, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Όπως έχει η οικονομική κατάσταση, με τις βάρβαρες μέχρι απαράδεκτες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, κι εγώ θα ήθελα να μπει κάποια στιγμή ο γιος μου στην Ολυμπιακή. Γι αυτό όμως θα είμαι και ο τελευταίος ( αυτό θα πρέπει να αφορά σε όλους μας) που θα έλεγα «να κλείσει η Ολυμπιακή που μας κοστίζει τόσα χρήματα». Όταν ακούω δε, κατ εξοχήν κρατικοδίαιτους, όπως είναι πολιτικοί να μιλούν για κλείσιμο συγχύζομαι. Όταν μάλιστα ακούω υπουργό μεταφορών που του εμπιστευθήκαμε τη διαχείρισή της να επαναλαμβάνει σαν ρεφρέν, στο οποίο κόλλησε η βελόνα, «ξέρετε πόσο μας κοστίζει….,» και εννοώ τον κο Χατζηδάκη, γίνομαι έξω φρενών. Γίνεται ένα ατύχημα στον ΟΣΕ, τον ρωτούν για τα αίτια και η πρώτη φράση του στα δελτία ειδήσεων είναι: «ξέρετε πόσο κοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο ο ΟΣΕ»; Μήπως ξέρετε πόσο κόστισε στους αμερικανούς φορολογούμενους η κρατικοποίηση δύο τραπεζών την περασμένη εβδομάδα κύριε υπουργέ, 200 δις δολάρια! Κανείς δεν τους ρώτησε. .Σε μια έκθεσή της με τίτλο «όρια των ιδιωτικοποιήσεων» (Limits to privatization) , η «Λέσχη της Ρώμης», απαντά στο συγκεκριμένο πρόβλημα:«Σε 50 μελέτες περιπτώσεων από όλο τον κόσμο, η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις, που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκόπευαν να επιλύσουν. Και η έκθεση προτείνει: «όχι σε ιδιωτικοποιήσεις με ιδεολογικά κριτήρια». Το ίδιο ακριβώς λέει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας και νομπελίστας της οικονομίας ο J Stinglitz.

Ο κρατικοδίαιτος κύριος Χατζηδάκης, στην επίσημη ιστοσελίδα του, σε όλα τα άρθρα του και στο βιβλίο «Χελώνες και Τίγρεις»,που έγραψε με το Diamond Boy από την Κέρκυρα, τον Ν. Γεωργιάδη, το μόνο πράγμα που επαναλαμβάνει διαρκώς είναι η άμεση ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων δίχως όρια. Προτείνει ακόμη και την ιδιωτικοποίηση του Ποικίλου όρους και του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Στη σελίδα δε 22 του Βιβλίου τους αναφέρουν:»Ο πλούτος παράγεται από τις επιχειρήσεις»!!! Κι εγώ κύριοι, κρατικοδίαιτοι, που δουλεύω σαν σκύλος από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν είμαι επιχείρηση, τι στο διάολο κάνω, δεν παράγω τίποτα; Εδώ, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ο ίδιος ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών, ο Μακ Κέϊν είπε προχθές: «Τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι οι αμερικανοί εργαζόμενοι και αυτοί είναι υπέροχοι». Τόσο μίσος και περιφρόνηση στους έλληνες εργαζόμενους; Στο βιβλίο σας εκθειάζετε το φινλανδικό μοντέλο ανάπτυξης και δεν κάνετε αναφορά στο τέλειο δημόσιο εκπαιδευτικό τους σύστημα, όπου όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν πως αυτό δημιούργησε τη ΝΟΚΙΑ. Και αυτό κοστίζει στους φινλανδούς το 7% του ΑΕΠ.

Κυριε υπουργέ τα λέτε όπως σας συμφέρει και ταιριάζει στο μοντέλο ανάπτυξης που φτιάξατε στο μυαλό σας. Θα συμμεριζόμουν αυτή την εμμονή αν δεν λαϊκίζατε με τον τρόπο σας και αν μας λέγατε όλη την αλήθεια.

Ακούστηκε συχνά από ομοϊδεάτες σας, δεν είμαι σίγουρος αν το είπατε κι εσείς, πως «η Ολυμπιακή έχει περισσότερους υπαλλήλους ακόμη και από την LUFTHANSA !!!. Η Deutsche Lufthansa AG, κύριε υπουργέ στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι έχει 105 χιλιάδες και 261 υπαλλήλους παρακαλώ και με αμοιβές που για τους έλληνες αποτελούν όνειρο απατηλό.

Ναι κύριε υπουργέ ξέρω, ότι όλοι οι υπουργοί μέχρι σήμερα φανήκατε ανίκανοι να διαχειριστείτε σωστά τη δημόσια περιουσία μας. Ξέρω ότι συνειδητά απαξιώνετε οτιδήποτε δημόσιο για να το ξεπουλήσετε για δεκάρες. Ξέρω ότι κάποια δημόσια αγαθά έχουν κόστος, δεν είμαι δογματικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά πείτε μας παρακαλώ, ποια είναι τα κριτήρια και που είναι επιτέλους τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων για εσάς;

Διότι αν δεν βάλετε κύριε υπουργέ όρια, τότε θα πρότεινα κι εγώ να καταργήσουμε τη βουλή γιατί κι αυτή κοστίζει, να καταργήσουμε τα υπουργεία και κυρίως αυτό των οικονομικών και να αναλάβει τη διαχείριση της χώρας μας μια μεγάλη ανώνυμη πολυεθνική, που εμείς θα επιλέξουμε και που σίγουρα θα είναι καλύτερη στο Μάνατζμεντ. Οποια εταιρεία δώσει τις περισσότερες κατά κεφαλήν μετοχές, θα προτιμηθεί. Θα εξαλειφθούν τα ρουσφέτια, θα μας κυβερνούν έμπειρα στη διοίκηση στελέχη και κάθε χρόνο στη Γ.Σ. θα απαλλάσσουμε ή θα στέλνουμε το ΔΣ στο σπίτι του, με άμεση δημοκρατία και όχι με εκπροσώπους. Όπως δε θα τεμαχίσετε εσείς την Ολυμπιακή σαν αγελάδα για καλύτερη διαχείριση, θα μπορούσαμε να τεμαχίσουμε κι εμείς την Ελλάδα σε τομείς για να την αναλάβει ένα κονσόρτσιουμ, όπως π.χ, η Lockheed την άμυνα, η Monsanto την γεωργία, η Alcoa το υπέδαφος και ηTui με την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών ( για να μην εξαρτώμεθα μόνο από τους αμερικανούς)την διαχείριση του τουρισμού και της νησιωτικής Ελλάδος. Εσείς που μιλάτε διαρκώς για καινοτόμες ιδέες, πως την βλέπετε, δεν είναι ωραία ιδέα, ή μήπως, τελικά, αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκετε μακροχρόνια, όλα εσείς τα ουρανοκατέβατα και κοσμοπολίτικα Golden Boys?

Αλέξανδρος Πιστοφίδης