Η γη εκπέμπει SOS

Το περιβάλλον δεν είναι δικό μας. Μας το εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοι και το χρωστάμε στους απογόνους. Εδώ είμαστε περαστικοί.

Γράφει ο ευθύλογος

Μέρος 3ο



Φίλοι θαμώνες γεια σας


Η ιδιοκτησία προϋπήρξε της κλοπής ή η κλοπή της ιδιοκτησίας ;

Στ) Η τήξη των πάγων της ξηράς έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με συνέπειες που δεν έχουν ίσως εκτιμηθεί πλήρως ή δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους που θα αναπτυχθούν σύντομα πιο κάτω.
Υπολογίζεται οτι μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 20 εκατοστά, θα καταστρέψει το 80 % των παράκτιων υγροτόπων.
Μέχρι το 2100 οι ειδικοί εκτιμούν οτι η στάθμη θα ανέβει κατά 1 έως 2 μέτρα σε κάποιες περιοχές. Για πολλά νησιά αυτό σημαίνει οτι θα πλημμυρίσουν και θα χάσουν παράκτια εδάφη. Όλες οι οικοδομές των παράκτιων αυτών περιοχών θα μετατραπούν σε ακατοίκητες με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.
Η Ελλάδα έχει μπόλικα νησιά και μεγάλο μήκος παραλίων.

Τα τελευταία χρόνια η μόδα ήταν: Χτίζουμ’ παραλία!
Η Θεσσαλονίκη και η
Κρήτη θα έχουν σημαντικά προβλήματα.
Αν ξεφύγουμε από τον ελλαδικό χώρο, θα δούμε οτι πόλεις όπως το Τόκιο, η Νέα Υόρκη αλλά και άλλα σημαντικά λιμάνια και όχι μόνον, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα αφού μεγάλο μέρος τους θα βυθιστεί, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ποιος θα θέλει να αγοράσει . . θάλασσα;
Φανταστείτε το … Manhattan!
Θα θέλουν να το ξαναδώσουν στους Ινδιάνους τζάμπα οι Αμερικανοί. Βέβαια κάπου 25 $ (!) το είχαν αγοράσει το 1626.

Ζ) Οικοσυστήματα και Αγροτικός τομέας. Προβλέπεται τεράστια αλλοίωση στα διάφορα οικοσυστήματα αλλά και εξαφάνιση πολλών ειδών της χλωρίδας με προφανή αντίκτυπο και στην πανίδα του πλανήτη.
Ο αγροτικός τομέας θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Η παρατηρούμενη μείωση της παραγωγής σιτηρών, βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών με αυτονόητη συνέπεια την αύξηση της τιμής τους, έχει ως βασική αιτία την
υπερθέρμανση του πλανήτη.



Η) Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι περιβαλλοντικές μεταβολές θα έχουν τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές επιπτώσεις. Οι οικονομικοί μετανάστες θα αυξηθούν από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο προς τις πιο τυχερές. Είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση επιδημιών οι οποίες λόγω της έκτασής τους και της ταχύτητας εξάπλωσης δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Θ) Η δημιουργία φαύλων κύκλων θα είναι ένα συχνό φαινόμενο του μελλοντικού αδιέξοδου. Ένα μικρό παράδειγμα είναι το εξής:
Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος => χρήση κλιματιστικού => κατανάλωση ενέργ

ειας => Εκπομπή θερμότητας => Υψηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος κλπ.
Προφανώς κάποιοι ξέρουν. Αλλά προσπαθούν να απομακρύνουν χρονικά όσο μπορούν την … ημέρα της κρίσεως ελπίζοντας οτι οι ίδιοι θα την βολέψουν. Και ίσως να τους απασχολεί περισσότερο το αναπόφευκτο limit down εκείνης της ημέρας στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά o επερχόμενος mega death.[1]
Άλλωστε κάποιοι σαν αυτούς οδήγησαν την ανθρωπότητα σ’ αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, απαξιώνοντας ιδεολογικά τη Φύση και θέτοντάς την στην υπηρεσία του κέρδους. Αν και τώρα δεν έχει σημασία ποιοι είναι. Όταν βλέπουμε το τραίνο να έρχεται κατά πάνω μας φροντίζουμε να βγούμε από τις ράγες και δεν αναρωτιόμαστε
ποιος είναι ο μηχανοδηγός.
Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε ίσως να αποδείξουμε μέσα στον 21ο αιώνα οτι η τελευταία μετάλλαξη του
homo sapiens σε homo katanaloticus aneguefalus ήταν και η πιο αποτυχημένη
Κατά σύμπτωση αυτή τη στιγμή (06/07/2008 ώρα 14.12) στο κανάλι Άλφα ο πρόεδρος Μπους λέει επί λέξει:
Ανησυχώ μήπως πεινάσει ο κόσμος. Σε επόμενη φάση ίσως μας πει «Προσεύχομαι για τις ψυχές όσων πέθαναν από πείνα»


Επίλογος (ή μήπως requiem?)

Η Γη ήδη έχει ζωή αρκετών δισεκατομμυρίων ετών. (Τουλάχιστον 4,6 με 5 δις)
Ο άνθρωπος με το ζόρι να ζήσει το πολύ 100 χρονάκια, κι αυτά
ως

φιλοξενούμενος της Γης. Παρά ταύτα, ο ανθρωπάκος έχει την ψευδαίσθηση ότι η Γη του ανήκει.
Δεν αντιλαμβάνεται οτι
αυτός ανήκει στη Γη. Εθελοτυφλεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν βλέπει οτι είναι προϊόν της Γης. Και ως προϊόν οφείλει να συμβιώσει αρμονικά με το υπόλοιπο φυτικό και ζωικό βασίλειο της Γης και δεν μπορεί να έχει κυριαρχικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί του παραγωγού της ζωής, δηλαδή επί της Γης.
Εδώ έχουμε μια λογική αντίφαση και όχι μια ιδεολογική θέση, που θα ήταν άλλωστε αδύνατο να τη διατυπώσει ένας … κρυπτοδεξιός σαν τον Ευθύλογο.

Ίσως η μεγαλύτερη θρησκευτική αλήθεια να συμπυκνώνεται στη φράση της νεκρώσιμης ακολουθίας «Χους ην και εις χουν απελεύσεται».
Μόνο που του τη λένε πολύ αργά του μακαρίτη. Θα έπρεπε να του τη λένε στα βαφτίσια μήπως και προλάβει όσο ζει, να καταλάβει το εφήμερο της παρουσίας του και να μετριάσει κάπως τον υπερφίαλο και αρρωστημένο εγωισμό του.
Αν και το πιθανότερο είναι να μην
καταλάβουμε ποτέ. Για τούτο και δεν απαντήσαμε ακόμη στο πανάρχαιο φιλοσοφικό ερώτημα αν η ιδιοκτησία προηγήθηκε της κλοπής ή η κλοπή της ιδιοκτησίας.[2]

- Προφανώς η ιδιοκτησία προϋπήρξε. Είναι αδύνατον να υπάρξει κλοπή χωρίς ιδιοκτησία, έρχεται αβίαστα στο νου η απάντηση.
- Η πρώτη σημαντική ιδιοκτησία όμως, είναι η ιδιοκτησία Γης. Και αυτό αποτελεί κλοπή από τη Φύση, ακούγεται ο αντίλογος που μπλέκει τα πράγματα …σε όσους μπορούν να σκεφτούν.

Ο σύγχρονος πολιτισμός παγιδευμένος σε μια κοντόφθαλμη λογική, έχει αρνηθεί κάθε διαχρονική αξία, βάζοντας σε πρώτη μοίρα το βραχυπρόθεσμο κέρδος και την ικανοποίηση τεχνητών και εμφυτευμένων αναγκών.
Προφανώς το τίμημα μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα είναι πολύ βαρύ. Εδώ το διακύβευμα είναι η επιβίωση ή ο αφανισμός του ανθρώπινου είδους και όχι μόνον. .. .

Μόλις (και αν) καταλάβουμε οτι η Γη και το μυαλό δεν είναι για εκμετάλλευση αλλά για καλλιέργεια, θα υπάρξουν και ελπίδες να κερδίσουμε το παραπάνω στοίχημα.

* * * * * *

[1] Πρόκειται για εφιαλτική ορολογία. Σημαίνει τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων που μονάδα μέτρησης θα είναι το 1.000.000 νεκροί!

[2] Το ερώτημα το πρωτοδιάβασα στο «εγχειρίδιο του καλού κλέφτη» του Ηλία Πετρόπουλου. (τουλάχιστον από εκεί το θυμάμαι)


Φιλικά
Ευθύλογος


Προηγούμενες αναρτήσεις (Πρώτη Δεύτερη)