Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο λέγεται βιοαιθανόλη!

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η διαδικασία αξιοποίησης των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Λάρισα και Ξάνθη για την παραγωγή βιοαιθανόλης, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η εβδομαδιαία εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί από το Σάββατο 12 Ιουλίου.

Οι επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις την τελευταία διετία έκαναν σαφή αναφορά στην προοπτική επαναλειτουργίας των δύο εργοστασίων με βασική πρώτη ύλη τα ζαχαρότευτλα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η τεχνογνωσία δεκαετιών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και να φανούν χρήσιμες οι σημαντικότατες επενδύσεις που έχουν γίνει από την ΕΒΖ και τους καλλιεργητές σε σχέση με την παραγωγή και παραλαβή του προϊόντος.

Με βάση αυτήν ακριβώς την προοπτική, συντάχθηκε και προκηρύχθηκε από τη διοίκηση της βιομηχανίας ο διεθνής διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάμβανε τις υφιστάμενες υποδομές των δύο εργοστασίων και θα φρόντιζε για τη μετατροπή αυτών σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης με βασική πρώτη ύλη τα ζαχαρότευτλα. Αρκεί να αναφερθεί ότι η διαφωνία του πρώην προέδρου της ΕΒΖ, κ. Χρ. Κοσκινά, με την προοπτική των ζαχαροτευτλων στις μονάδες βιοαιθανόλης αποτέλεσε την κύρια αιτία της απομάκρυνσής του από τη διοίκηση της βιομηχανίας. Έτσι, ο διαγωνισμός που τελικά προκηρύχθηκε ενσωμάτωνε την προοπτική λειτουργίας των δύο εργοστασίων με πρώτη ύλη τα ζαχαρότευτλα.

Το άνοιγμα των προσφορών ακολούθησε έντονο παρασκήνιο αρκετών εβδομάδων και στις αρχές του μήνα η διοίκηση της ΕΒΖ κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο, αφήνοντας βέβαια “ανοικτό παράθυρο” για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτικούς ομίλους.

Την επομένη αυτών των ανακοινώσεων της ΕΒΖ, στο επίσημο site ενός εκ των ενδιαφερομένων, δηλαδή του αμερικανικού ομίλου Cal West Investment and Renew Energy LLC, αναρτήθηκε ενημερωτικό δελτίο το οποίο πληροφορούσε τους επισκέπτες του δικτυακού τόπου ότι ο συγκεκριμένος όμιλος έχει κερδίσει το διαγωνισμό για τη μετατροπή των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδινε ο όμιλος Cal West Investment and Renew Energy, η συνολική επένδυση θα πλησίαζε τα 200 εκατ. ευρώ και θα ήταν η μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα δύο εργοστάσια θα παραλάμβαναν περισσότερους από 200 χιλιάδες μετρικούς τόνους καλαμποκιού και θα παρήγαγαν 60 εκατ. γαλόνια βιοαιθανόλης και ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες καλαμποκέλαιου και ζωοτροφών. Η εν λόγω δημοσίευση αποτελεί σαφές δείγμα διαδικασιών και προθέσεων. Βέβαια, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί ανέκρουσαν πρύμναν και σε νέα τους δημοσίευση στο site του ομίλου έκαναν λόγο απλά για προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΒΖ που θα ακολουθήσουν.