Η μεγάλη βουτιά του... υδράργυρου

Κλείνουν οι ομπρέλες θαλάσσης και βγαίνουν από τις θήκες τους οι ομπρέλες της βροχής! Ασχημα μαντάτα φέρνει για τους τελευταίους αδειούχους του Ιουλίου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, από τα μέσα της βδομάδας αναμένονται βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρές και θα χαλάσουν τα μπάνια των λουομένων - ίσως φέρουν και πλημμύρες. Στην υπόλοιπη χώρα η συννεφιά και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται να ρίξουν κατακόρυφα την... καλοκαιρινή διάθεση!

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας -την Πέμπτη οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου- προβλέπουν γι’ αυτή τη βδομάδα οι μετεωρολόγοι. Οπως είπε αναλυτικά στην «Espresso» ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος: «Ούτε η χώρα μας θα γλιτώσει από τις ψυχρές αέριες μάζες που θα εγκλωβιστούν τις επόμενες μέρες στα Βαλκάνια και θα φέρουν βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές τους 37-38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο από το βράδυ αναμένονται βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι έντονες. Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα υποχωρήσει στους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

»Η “κατάβαση” του υδραργύρου θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να δείχνει κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου και τις καταιγίδες να επιμένουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά από το απόγευμα. Ιδια η εικόνα του καιρού και την Παρασκευή, ωστόσο από το Σάββατο αναμένεται βελτίωση, με άνοδο του υδραργύρου, που θα ξεκινήσει από τα νότια».