Η ΔΕH φροντίζει για την siemens

«Δωράκι» 3,3 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ προς τη Siemens, στην οποία χαρίστηκαν ισόποσες ποινικές ρήτρες για μη εμπρόθεσμη παράδοση έργων, αποκαλύφθηκε χθες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, κατήγγειλε πως το ΔΣ της ΔΕΗ, με απόφασή του στις 27 Μαρτίου 2008, ενέκρινε την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ποινικής ρήτρας από την κοινοπραξία «SΙΕΜΕΝS AG - OJSC POWER ΜΑCΗΙΝΕS», παρότι δεν έχει παραδώσει ακόμη εκσυγχρονισμένες τις μονάδες 3 και 4 του Αγ. Δημητρίου, όπως υποχρεούνταν από σχετική σύμβαση. Και μάλιστα κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Το συμβατικό τίμημα του άλλου έργου ανέρχεται σε 42,817 εκατ. ευρώ.

Η... γαλαντόμα αυτή χειρονομία τού υπό τον Παναγιώτη Αθανασόπουλο ΔΣ της ΔΕΗ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ τη στιγμή που έλαβε χώρα, καθώς:

  • Το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens στην Ελλάδα, στη Γερμανία κ.λπ. βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε εξέλιξη.
  • Το ΔΣ της ΔΕΗ εμφανίζεται να χαρίζει απλόχερα 3,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή προχωρεί σε διαδοχικά κύματα αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (τελευταία αύξηση την 1η Ιουλίου κατά 7%).
Απάντηση της ΔΕΗ
Το ΔΣ της ΔΕΗ για το θέμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Εμμένει στην ορθότητα και στην επιχειρηματική λογική της απόφασής του της 27.3.2008, για τη συνέχιση της σχετικής σύμβασης και την εκτέλεση του έργου, αποδεχόμενο τη συμφέρουσα για την επιχείρηση και ουδόλως χαριστική προς οιονδήποτε αντίστοιχη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της».