Φάκελος Ναρωτικά ( Μέρος 17)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΧΗΜΙΚΑ – ΠΤΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πρόκειται για ουσίες, "μη ναρκωτικές", με την πραγματική έννοια του όρου, γι' αυτό και δεν υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο.

Είναι γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων και ανηλίκων, εισπνέουν τις αναθυμιάσεις αυτών, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται ένα είδος δηλητηρίασης.

Η χρήση και η κατάχρηση αυτών, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις προκλήθηκε ακόμη και θάνατος από ασφυξία.

Κάθε χρόνια κατάχρηση των ουσιών αυτών, έχει μεγάλη επίδραση στη διανοητική κατάσταση του ατόμου.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται:

κόλλα

βενζίνη

βενζίνη καθαρισμού

λάδι ζωγραφικής

αιθέρας

αεροζόλ

ασετόν

διαλύτες χρωμάτων

χλωροφόρμιο

μεθανόλη

τουλουόλη

υλικά καθαριστηρίων (ξηρό καθάρισμα), τριχλωρεθιλίνη κ.ά.

Τρόποι κατάχρησης:

Η κόλλα, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιχνιδιών ή τη σταθεροποίηση διαφόρων αντικειμένων, περιέχει διάφορα χημικά – πτητικά παράγωγα.

Η κατάχρηση αυτής γίνεται ως εξής:

Βρέχεται με κόλλα ένα μαντήλι ή ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στο στόμα ή τη μύτη εισπνέοντας κατ' αυτό τον τρόπο το άτομο, τις αναθυμιάσεις που προκαλούνται.

Τα υπόλοιπα από τα παραπάνω χημικά προϊόντα τα εισπνέουν απ' ευθείας από το δοχείο τους.

Ενέργειες:

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σχεδόν αμέσως και διαρκούν περίπου μισή ώρα.

Την πρώτη φορά, το άτομο αισθάνεται φαγούρα και ζαλάδα.

Στη συνέχεια όλα θολώνουν, τα αυτιά του βουίζουν, τα λόγια μπερδεύονται, το ύφος αλλάζει (ηλίθιο) και συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένο.

Αργότερα ίσως κάνει εμετό, θα αισθανθεί όμως μεγάλη υπνηλία και θα χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Όταν επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, θα έχει ξεχάσει τα πάντα.

Από τις παραπάνω χημικές ουσίες, μόνο ο αιθέρας προκαλεί αισθήματα ευφορίας και ευχαρίστησης, περιορισμένης όμως χρονικής διάρκειας.

Αιθέρα χρησιμοποιούν συνήθως οι αθλητές της άρσης βαρών και της πυγμαχίας για να αυξήσουν στιγμιαία την ευφορία και την αυτοπεποίθησή τους.

GATΤ ή CAT

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σ' ένα θάμνο που δεν υπόκειται σε διεθνή έλεγχο, τον Gatt ή Cat, όνομα που δόθηκε από τους κατοίκους της εγγύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, όπου και ευδοκιμεί.

Τα φύλλα του θάμνου αυτού τα χρησιμοποιούσαν από την αρχαία εποχή για καθαρά ηδονιστικούς σκοπούς, επειδή περιείχαν ορισμένα αλκαλοειδή, όπως (καθιδίνη κλπ).

Η χρήση των φύλλων γίνεται με κάπνισμα, αφού πρώτα τα ξηράνουν και τα αναμίξουν με καπνό.

Οι ενέργειες που προκαλούνται από τη χρήση είναι διεγερτικές.

Είναι δυνατόν όμως να προκληθεί ανησυχία, φόβος, μέχρι και παραισθήσεις.

Σήμερα έχει διαδοθεί σε αρκετές χώρες η κατάχρηση αυτών των φύλλων του Gatt, η οποία δεν προκαλεί μόνο φυσική, αλλά και ψυχική εξάρτηση, γι' αυτό και από την παγκόσμια οργάνωση υγείας, έχει καθιερωθεί ιδιαίτερος τύπος εξάρτησης ο γνωστός τύπος Gatt.

ΦΥΛΛΑ ΚΟΚΑΣ

Προέρχονται από ερυθρόφυλλο θάμνο, το ονομαζόμενο "κόκα" που φυτρώνει και ευδοκιμεί στις Άνδεις και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κι' αυτό, λόγω των κατάλληλων για την ανάπτυξή του κλιματολογικών συνθηκών, (υψόμετρο – θερμοκρασία – υγρασία).

Η μάσηση των φύλλων της κόκας, είναι μία πολύ παλαιά και διαδεδομένη συνήθεια μεταξύ των κατοίκων των παραπάνω ορεινών περιοχών, λόγω των παρενεργειών που προκαλεί στον εγκέφαλο, και λόγω της αρνητικής επίδρασής της στα αισθήματα πείνας, δίψας και κούρασης σε σημαντικό βαθμό.

Μετά την κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής από τους Ισπανούς, η διάδοση της συνήθειας αυτής έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα οι Ισπανοί έδιναν δωρεάν μεγάλες ποσότητες φύλλων στους εργάτες των ορυχείων, με σκοπό να αντικαταστήσουν την τροφή και την αμοιβή, κι' αυτό λόγω των διεγερτικών αποτελεσμάτων και της μεγάλης ψυχικής εξάρτησης που τους δημιουργούσε η λήψη αυτή.

Βέβαια, η παραγωγή αύξανε καθημερινά, πλην όμως οι εργάτες εξαντλημένοι από τις δυσάρεστες αυτές παρενέργειες, πέθαιναν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων δεν υπερέβαινε ποτέ τα πενήντα χρόνια.


Συνεχίζεται… επόμενα θέματα:
α. Β
assuko
β. Κρακ.

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη , όγδοη , ένατη , δέκατη , ενδέκατη , δωδέκατη , δεκ/τριτη , 14 , 15 , 16)