Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πολλοί έχασαν τον ύπνο τους

Το πολιτικό σκηνικό υπό κατάρρευση

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και άρχισαν να βγαίνουν από μέσα ένα – ένα τα ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens. Είναι το μεγαλύτερο μεταπολεμικό πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι καταλυτικές για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν ξέρουμε πόσα ονόματα θα βγουν τελικά στη... σέντρα, αλλά η ουσία παραμένει: Η υπόθεση Siemens αποδεικνύει ότι το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει χρεοκοπήσει...

Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τον ύπνο τους στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα θα προσπαθήσει να μετατοπίσει τις όποιες ευθύνες του σε φυσικά πρόσωπα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσει έτσι όπως το ξέρουμε χρόνια τώρα.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι καινούργιο και ούτε αρχίζει και τελειώνει στην Siemens. Το κεφάλαιο «πολιτικό χρήμα» είναι καλά κλεισμένο μέχρι σήμερα στα χρηματοκιβώτια των επικεφαλής των ταμείων των πολιτικών κομμάτων. Φήμες υπάρχουν, αλλά δύσκολα και μόνο μέσα από μία αλληλουχία συμπτώσεων μπορεί κανείς να αγγίξει μία και μόνο άκρη της αλήθειας. Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Siemens ήταν η μόνη εταιρεία στον πλανήτη που χρηματοδοτούσε πολιτικούς και πολιτικά κόμματα για να κάνει τη δουλειά της.
Πριν αποφασίσουμε να παρακολουθήσουμε το νέο σήριαλ που ετοιμάζεται να ξετυλιχθεί στις οθόνες μας, ας εξετάσουμε την ουσία της υπόθεσης: Τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται χρήματα για να διεκδικήσουν την εξουσία και τα χρήματα τα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις. Αν πραγματικά επιθυμούμε να βάλουμε φραγμό σε άνομες συναλλαγές, έχουμε έναν και μόνο δρόμο: Νομιμοποίηση της διαδικασίας της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις επιχειρήσεις και πλήρης διαφάνεια. Με άλλα λόγια, να ξέρουμε πριν φτάσουμε στην κάλπη ποιες επιχειρήσεις και με τι ποσά και κυρίως με τι εκατέρωθεν δεσμεύσεις χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και δεν εξυπηρετούν παρά τη διαιώνιση μιας απαράδεκτης κατάστασης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση της Siemens θα ανοίξει το δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ως ενδεχόμενο. Πιστεύουμε, όμως, ότι η αδιαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων θα οδηγήσει και πάλι σε ανάλογα φαινόμενα, ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις.