Σήμερα η παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20η Ιουνίου και σε 26 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι από συγκρούσεις ή διώξεις, στα τέλη του 2007 και σε 11.400.000 οι πρόσφυγες εκτός των χωρών τους

Αυξητική τάση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στον αριθμό των διωκόμενων για την πίστη τους, τις πολιτικές ιδέες ή την καταγωγή τους. Στην Ελλάδα, περίπου 20.000 αιτήσεις για άσυλο, κατατίθενται σε ετήσια βάση.

Σε 26 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι από συγκρούσεις ή διώξεις, στα τέλη του 2007 και σε 11.400.000 οι πρόσφυγες εκτός των χωρών τους.

"Όσο μακριά και αν νομίζουμε ότι είναι το πρόβλημα των προσφύγων, οι συνέπειες δεν σταματούν στα όρια του αναπτυγμένου με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αγγίζουν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας", τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας .

Αποκεντρωμένες εκδηλώσεις πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 27 Ιουνίου στη Μυτιλήνη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία που παρατείνει το χρόνο κράτησης των μη νομίμων μεταναστών.

Ένας στους δύο πρόσφυγες είναι παιδί, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων.